Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

BERSIH lagi!

Assalamualaikum...
(MAAF, ENTRI NI PUN TUAN BLOG SENDIRI TAK BERAPA SUKE)

BERSIH. tahu ape tu BERSIH? syieda baru tahu apa tu BERSIH. bukan bersih rumah dari habuk. bersih baju dari kotor. BERSIH dalam segi bahasa bermaksud kesucian dari segala jenis kekotoran dan pencemaran. Bersih juga merupakan bahagian daripada iman. Dan bersih juga satu amalan yang mulia.


gambar xda kene mengena dengan entri. sekian.
tapi.. bersih yang tengah ramai orang perkatakan ni, adalah perhimpunan BERSIH. pagi ni opismate (chinese) asik perkatakan tentang BERSIH yang akan berlangsung esok iaitu 28 April 2012. bertempat. google la. teman xmasuk campur. hihi
katanya, "u xdak joint itu BERSIH ka esok". mentang-mentang ramai yang hadiri perhimpunan tu MELAYU. amboi. den xmain la perhimpunan-perhimpunan ni. xsuke tau!
katanya,  "hutang mesti bayar ma. nanti anak-anak kita susah nak dapat pinjaman kalau sekalang kita buat hal. mereka mesti mau sedikit upah untuk pinjaman kepada kita. kalau kita xmau bay…

kaki novel

Assalamualaikum..
pagi tadi dah buang tebiat update awal-awal pagi. petang ni tah ape pulak yang bakal syieda update. -.- seharian di opis kepala asik pusing je. pusing sebab pikirkan masalah negara la. + rindu mak di kampung. hukhuk.. mak, datang la keyel, nak bawak mak jejelan! @_@

dua tiga minggu lepas, syieda ada beli novel secara online dari pihak Kaki Novel. semua bookstore sudah kehabisan. itupun baru masuk hari ke-16 novel itu dipasaran.

pihak Kaki Novel menjanjikan seratussatu kemudahan kepada ahli-ahlinya, iaitu menyediakan penghantaran secara percuma ke seluruh pelosok Malaysia SAHAJA. stok novel pun tidak pernah putus. -.- itu yang bestnye  online shopping. kihkih.. -.- yuran keahlian pun takde. -.-

jadi, syieda order novel yang syieda cari-cari tu. iaitu I.S.M. -.- best cerita ni. romantik versi kucing dengan tikus. kihkih sinopsis novel ni boleh baca di SINI

ini adalah novel M.A.I.D dari penulis yang sama. kak Suri Ryana.. best! -.- kalau nak baca lebih boleh ke blog kak…

gambar kawin

Assalamualaikum... 
pepagi ni dah buang tebiat gamaknye, update blog. hakhak.. fb terpaksa dijauhkan dari syieda pada waktu begini, sebab musababnya, encik muncit akan pantau dari handphone die. maka, dengan ini cara yang paling selamat adalah mengupdate blog. (encik muncit takde blog) hahaha gelak jahat. opsss nakal la.. -.-
disebabkan tidak tahu nak membebel apa pepagi ni. otak sudah beku. sejuk pepagi ni kan? syieda nak tepek beberapa keping gambar ukuran passport. muka sapa? hihi muka ahli keluarga muncit. -.- (bakal) insyaAllah..


macam gengster. kekeke.. bile pakai spek mata, nampak lebih tua dari umur sebenar. hihihi ok zzzzzzzzz..



yang benar

funfair

Assalamualaikum... 
sebelom mula menaip, nak bagitahu cerita ni dah hampir basi. tetibe tengah asik kemain buat kerja teringat kisah ni. jadi, saja nak taip la. hihihi.. -.-
kisah ni terjadi awal bulan April tahun ni. -.- perlu ke mention macam tu syieda? ok. awal bulan ni la.. hihihi baru lepas gaji. terasa nak hiburkan hati ni. kekeke.. tertinggal satu. bersama sang kekasih.. wahaha..
nak pergi Genting semata-mata nak main permainan, macam tidak berbaloi. nak panjat Genting tu.. uishhh tersangatlah mustahil di waktu sang kekasih baru sembuh dari kemalangan. jadi kami berdua mengambil options untuk ke satu tempat yang murah, dah berbaloi. kahkah.. ok jangan cakap tempat tu Time Square! -.-
haha.. kami berdua menyusuri denai belukar sawah lombong semua untuk sampai ke tempat tu. ok ini hypebola! kami pergi ke funfair. wakakaka..@_@ funfair Balakong tu. mane lagi yang terdekat dengan saya. kihkih
dalam jam 9malam, kami sudah terpacak di depan pintu gerbang funfair tu. kebanyakkan yang datan…

sape yang pening sebenarnya?

Assalamualaikum... 
sebelom balik kerja. akan di jengah sekejap cbox untuk tengok pelawat yang tinggalkan pesanan untuk syieda. mane tau, kot-kot ada yang hantar kad jemputan kawin. dapat makan nasi minyak. insyaAllah... namun apa yang syieda pelik. adalah pesanan dari pelawat syieda ni. @_@ 

kenapa berdoule, bertriple semue ye? aduhhh sudah cuba berkali-kali untuk baiki keadaan ni. tapi cbox ni still degil. keras kepala, keras hati hempedu limpa semua. asik buat hal je.
akhirnya terpaksa create new cbox. hopefully xda dah berdouble2.. semua tu. sadis. @_@ lepas bw baru la delete cbox lame tu. sekarang dah pasang kekuda kuat-kuat utk cbox ni. jangan meragam lagi. haaa.. kang terus cek xguna dah cbox semua ni. haaa..
ok, jom semua bersiap siaga untuk memecut balik ke rumah.. hihihi


daaaa...
yang benar

6 perkara yang melalaikan kita

Assalamualaikum... 
ok last update 19 April 2012. hahaha.. lama sudah tak hupdate blog ni. biasa lah penyakit M datang lagi. srooottt sroooottt sambil lap hingus. wahaha pengotor la! sekarang ni syieda cukup lalai dalam melaksanakan tugas harian. termasuklah mengemas rumah, memasak, membasuh baju. tapi nasib baik la duduk dengan kawan.-M-

banyak benda yang boleh melalaikan kita dari melakukan tugasan harian kita. percaya atau tidak, sedar atau buat-buat pending. semua ni perlu kita ketahui. baik tua, mahupun muda. lelaki mahupun perempuan. -.- antaranya :


1. hiburan
salah satu cara untuk melepaskan tension disebabkan oleh kerja, mahupun masalah 'rumah tangga'. namun, harus diingatkan, masalah tidak dapat diselesaikan dengan hanya terpekik terlolong di dalam pusat hiburan sampai ke Subuh. cara yang paling berkesan, dekatkan diri dengan Pencipta.

2. tv
pernah tak antara kita perasan, kita akan duduk didepan tv selama berjam-jam walaupun cerita/drama yang disiarkan tidak menarik per…

bagi salam elok-elok sikit!

Assalamualaikum... 
tak jawab salam berdosa.-.- masa kecik-kecik dulu selalu cakap macam ni dengan kawan mahupun sepupu sepapat, ikan sepat ikan keli semua. dengan orang yang tak berapa nak kenal pun bedal cakap macam ni. -.- entah apa yang orang pikir entahlah.. janji dah bagi salam, settle. pemikiran budak-budak macam tulah.. bagi salam, larikkk!! hiiihi

sekarang ni perkataan As-salam ni kurang dah. tak amerika la! hello, hi, hoi, woi, oit.. tu yang menjadi kata sapaan. apa-apa an.. salam mane? alaaaa.. orang yang bercakap ni pun apa kurangnya, kan? @_@ sebab sendiri tau la, entri ini di buat. untuk sedarkan diri sendiri.
hello, hi, hoi, woi, oit ni digunakan untuk kawan-kawan sama waktu dengan kita. kan? alaa.. biasa la, kawan. bukannya bapa mertua, mak mertua, biras, abang ipar, dato' untuk formal cenggitu. -.- ehhh "halimah? skemanya kau, bagi salam semua bagai. dah buang tebiat gamaknya."
betul ke idak? ce jawab? hihi
Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi sala…

under construction

Assalamualaikum..
setelah selesai makan malam, akhirnya berjaya juga siapkan blog ni.-.- walaupun agak lama "under construction", akhirnya siap juga. dah macam diari berwarna. nak cerita apa pun, suara-suara kecil tak kan mampu bersuara. hihihi 
sekarang blog sudah boleh di buka seperti biasa. -.-
saja nak tambah.. -.-
seronok pulak melayan cerita Cinta Buat Emelda di tonton.com.my ni. Emelda dan Arief Fatah. adik Mia ni comel pulak ye? hihi petah bercakap budak ni. dah la comel, cerdik pulak tu. -.- untung mak ayah si Mia ni. -.-

alamak langsung tidak boleh update blog. sebelah blog sebelah cerita Cinta Buat Emelda. fokus langsung takde. kihkih.. kalau macam ni, nampak gayanya terpaksa cepat-cepat update blog. hihihi.. 




yang benar,

baby gurl baru!

Assalamualaikum... 
pepagi lagi dah sampai opis. opismate pandang saja. senyum sajalah, takkan nak mengelupur atas lantai opis semata-mata tak bagi diorg tengok.. -.- "asal semua orang pandang saya lain saja arini??" tertinggal hidung di atas jambatan Singapura ke? emmm jauh bebenor ye syieda.
orang-orang kampung sekalian!! disini ada satu pengumuman..

harini syieda nak bagitahu, syieda baru dapat anak buah. erkk anak sepupu tu anak buah ke? tibai je la labu! -.- baru xbaru sangat la der.. dah sebulan dah. selagi xbalik kampung tengok baby gurl ni, selagi tu perkataan "baby baru" akan tertanam dalam benak ni. haaaa..

nama baby gurl pulak Nur Afina Sofia. maksud nama tu, panggil abg google tolong searchkan. hihihi setakat ni, abang sepupu syieda tu dah ada sepasang. dua-dua ikut muka maknya. yang kecil ni macam ikut ayahnya je. hahaha.. tau2 je ko ni syieda!

cerita pun kalau takde bukti orang tak percaya pulak. ihihi -.- kejap ye nak upload. -.- weeee...



nilah Nur Afina…

penulisan hancus

Assalamualaikum... 
nampak sudah berabad lama blog ini tidak berupdate. hihi penyakit M asik datang melanda saja. buka lappy jogging2 then layan tonton.com.my je. haha -.- kemarin ada jugak rasa nak update sebab nampak contest. kalau tidak memang tak kan syieda menekan keyboard lappy di rumah tu.
sekarang sudah asik dengan group abg sham and the geng ni. seronok jugak. kekadang dapat sedikit ilmu. yela, diorang semue ade pengalaman. anak-anak pun ade sebaya syieda ni. entah macam mane syieda leh tersesat. -.- dah macam rusa masuk kampung. ngeh2..
minat ke dalam bidang penulisan ni? owwhh syieda bab karangan hancur. SPM karangan syieda hancus. samelah dengan writing. pengetahuan am lagilah melingkup. -.- 
sebab tu mak cakap jangan. itulah yang dibuatnya. tak reti bahasa Melayu. mak cakap "syieda, jangan maen tepi sungai". last-last jatuh dalam sungai. merasa la makan air sungai yang warna coklat tawar tu. "syieda, takmo gaduh dengan abg!" last-last kepala abg di hinggap…

aku & dia dah putus..

Assalamualaikum...

“Aku dan dia dah putus…”

“Kenapa?”

“Aku dah x sayangkan dia. Pelik bukan. Tiba-tiba saja perasaan tu hilang”

“Kau pasti dengan keputusan kau. Kau x kesiankan dia? Dia sayang kau…”

“Kesian la jugak. Tapi bila aku fikir balik. Lagi kesian kalau aku teruskan. Aku dah x mampu…”

“Buatlah apa yang kau rasa terbaik….”


selepas setahun.

“Aku geram. Dia tipu aku. Lepas setahun baru aku tahu…”

“Kenapa? Apa yang dah jadi…?”

“Dia ada ramai perempuan belakang aku. Dia tipu aku. Aku rasa pedih. Terlalu pedih…”

“Kenapa kau pedih. Kan perasaan kau dekat dia dah lama hilang”

“Entah. Mungkin rasa dikhianati. Tak dihargai. Mungkin kalau aku sayang dia. Sekarang aku dah longlai. separuh mati aku terluka. rabak. koyak. patah….”

“Lupakanlah. Jangan bebani hati fikiran diri kau dengan benda dah lepas ni…Tidurlah dah lewat…”

“Aku tak boleh stop. Mata aku x boleh nak lelap . Kecewa aku menggunung. Otak aku overtime….”


beberapa bulan kemudian


“Aku selalu tertanya-tanya kenapa perasaan aku pad…

survey cincin

Assalamualaikum...

pertama sekali, syieda ingin bersyukur kerana, kita masih mampu bernafas di atas muka bumi ini. amin.. syukur sangat-sangat. dengan kejadian gempa bumi yang berlaku pada jam 4.38petang tadi. berukuran 8.7 pada skala Richter. di dalam group bbm semua orang bercerita tentang gempa bumi. ya Allah... takot sangat-sangat. namun siapa tahu, itu semua ketentuan Yang Esa. syieda tidak rasai gegaran tu sebab syieda tengah tolong muncit di kedai die. hukhuk..  -sumber_ondscene-
dan di tambah dengan hari ni adalah hari pertabalan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah. dalam hati. ada sedikit rasa bangga jadi anak jati Negeri Jelapang Padi itu. -.- peace! semoga semuanya akan berjalan lancar. insyaAllah...
dan... (amboi banyak betul dan dan tu syieda!)
tadi muncit ajak syieda dating dekat Poh Kong! amboi-amboi abg lemang tu suka-suka saja nak g sane. haha.. dia nak survey cincin. suruh syieda try semue jenis cincin. yang paling menyedihkan. saiz cincin! hohohoho…

tips ketahui petanda awal kekasih curang

Assalamualaikum... 

mesti kita tidak terfikir orang yang selama ni rapat dengan kita, baik dengan kita. berkongsi rase air tapi gelas masing-masing akan bertindak curang di belakang kita. syieda sendiri pun tidak pernah terpikir. sebabnya kita percayakan sang teruna kacak lagi menawan + gagah berani ni. 101% pulak tu.

namun kita tidak sedar, diri kita telah di permainkan. hinggalah tiba hari-hari penting seperti pertunangan, perkahwinan baru kita dapat tahu hal yang sebenarnya. di saat itu, tiada apa yang mampu kita gambarkan dengan perasaan sedih tu, kan? oleh itu, jom syieda huraikan sedikit situasi tanda-tanda ini berlaku :


1. Menjadi panas baran dan sering mencari kesilapan kita. kesilapan kecil yang anda lakukan secara tidak sengaja, akan menjadi kesilapan besar bagi dirinya. sehinggakan diri anda di malukan walaupun di khalayak ramai. walaupun sedaya upaya anda mengelak dari melakukan kesilapan, tetapi dia tetap mencari kesilapan anda. walaupun kesilapan itu tidak senyum pada dia.…

oblong CM

Assalamualaikum...

nampaknya sudah hampir seminggu tidak menghupdate blog ni. rasa macam setahun tidak update. wahahaha... kepada semua pemenang ga syieda, alhamdulillah semua sudah mendapat hadiah. cuma tinggal pemenang saguhati syieda belom post lagi. -.-




hari ni lunch oblong central market. sedappp.. sampai menjilat jari. hahaha ni 1st time makan oblong central market setelah hampir setahun setengah bekerja sebelah central market. wahaha...

sedap sangat sebab setiap rasa memenuhi citarasa syieda. pedas, masam, rangup dengan timun. wow! superb! bagi syieda, ni lah antara oblong terbaek pernah syieda makan. -.- sebelom ni xpernah makan pun. wahaha..
dulu taksub makan mekdi. hari-hari makan mekdi. selama hampir setahun. wahaha.. -.- muka pun dah bulat macam ayam dan burger mekdi dah. kene stop dah makan mekdi ni. -.-
lepas ni nak update selalu la blog ni. biar readers syieda pening, dashboard penuh dengan link syieda. hahaha.. -.- 
jom la ke Central Market perkena oblong CM (Central Marke…

pemenang ga lovestory313

Assalamualaikum... 

maka tibalah saat yang dinanti-nantikan oleh semua peserta GA kali ni. seperti yang syieda cakapkan, malam ni pemenang akan di tentukan. dengan ketangkasan 50km/j, syieda akan membuat cabutan sekarang. yeayy!! kepada semua peserta sila bersedia semua. -.-


sila email selewat-lewatnya 5 April 2012 (Khamis). kalau tiada feedback, cabutan untuk pemenang baru akan di buat. -.-


senarai nama peserta sila semak di sini, takot ada kesilapan lagi. @_@ takot pulak..

cabutan pertama no 60 http://giveaway-only.blogspot.com/2012/02/lovestory313-1st-giveaway.html
cabutan kedua no 2 http://sweetsadmemory.blogspot.com/2012/02/lovestory313-1st-giveaway.html
cabutan ketiga no 148 http://cikharty88.blogspot.com/2012/03/lovestory313-1st-giveaway.html
1. pemenang cabutan 1 hingga 3, sila emailkan syieda no cabutan dan; no fon (jika mahu syieda top up) no akaun (jika mahu syieda bank in) ke loves_313@yahoo.com


saguhati no 242 http://lovelysyierasalleh.blogspot.com/2012/03/lovestory313-1st-giveaway.html
2. p…

perhatian peserta ga !

Assalamualaikum..

kepada semua peserta giveaway, sila semak status kalian semua. takot ada yang tertinggal. kalau semua ok, syieda akan memulakan cabutan pada petang atau malam esok. ok? -.- yeahhhh!! xsabar pulak syieda. hihihi cek jangan tak cek. hihihi
senarai peserta boleh di semak di sini ya? o.-
dan...
selamat malam readers. dah makan ke belom? mesti uolls semua dah makan kan? tengok jam la, sudah jam berapa nak tanye soalan makan tu syieda. hiihihi 
malam ni sangat-sangat keletihan sebab hari ni window shopping dengan sang teruna sorang tu. window je la. nak bershopping, tak berminat. takde benda yang nak di beli. dalam erti kata lain, save untuk masa akan datang. hakhak.. merepek!
di sini, syieda nak ucapkan tahniah kepada semue readers dan peserta Giveaway syieda ni sebab telah berjaya mengharungi pahit getir pada tahun 2012 ni. pejam celik pejam celik dah masuk bulan ke-4 dalam tahun 2012. umur pun makin hari makin meningkat. -.- tapi syieda belom matang-matang lagi! huhuhu
semoga …

Giveaway di tutup!

Assalamualaikum...


alhamdulillah.. akhirnya tamat jua Giveaway yang diadakan sebulan yang lalu. syieda ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada anda semua sebab memberikan kerjasama dalam menjaya Giveaway ni. insyaAllah ada rezeki lebih, syieda akan buat lagi. =.= 

dengan ini, syieda dengan rasminya menutup giveaway ni. =.=

hadiah saguhati teeeetttt tetttttttttt....



yang benar,

Lovestory313 1st Giveaway

STICKY POST UNTIL 1 APRIL 2012 SILA KE BAWAH UNTUK ENTRI TERBARU Assalamualaikum...
Selamat pagi Ahad yang indah.. dari feedback yang syieda dapat. syieda buat keputusan untuk mengadakan1 Giveaway. ni adalah Giveaway pertama syieda bagi blog ni. =.= insyaAllah kalau tiada aral melintang, Giveaway ni akan berlangsung selama 1 bulan lebih. selepas tamat Giveaway ni. senarai pemenang akan diberitahu kelak (5hari waktu bekerja) hihihi..

syarat-syarat penyertaan : 1. buat 1 entri mengenai Giveaway ni. bertajuk Lovestory313 1st Giveaway 2. letak banner Giveaway di atas dalam entri anda, dan linkkan ke entri ni. 3. Followblog syieda . dan kalau rajin LIKE fanpage syieda.  4. tag kawan-kawan yang laen. 5. akhir sekali. letakkan link entri anda di ruangan komen Giveaway ni. link yang betul : http://lovestory313.blogspot.com/2012/02/lovestory313-1st-giveaway.html. BUKAN http://lovestory313.blogspot.com/
pemenang ditentukan melalui :  cabutan manual

hadiah-hadiah menanti pemenang bertuah : cabutan per…