6 perkara yang melalaikan kita

Assalamualaikum... 

ok last update 19 April 2012. hahaha.. lama sudah tak hupdate blog ni. biasa lah penyakit M datang lagi. srooottt sroooottt sambil lap hingus. wahaha pengotor la! sekarang ni syieda cukup lalai dalam melaksanakan tugas harian. termasuklah mengemas rumah, memasak, membasuh baju. tapi nasib baik la duduk dengan kawan.-M-

banyak benda yang boleh melalaikan kita dari melakukan tugasan harian kita. percaya atau tidak, sedar atau buat-buat pending. semua ni perlu kita ketahui. baik tua, mahupun muda. lelaki mahupun perempuan. -.- antaranya :


1. hiburan
salah satu cara untuk melepaskan tension disebabkan oleh kerja, mahupun masalah 'rumah tangga'. namun, harus diingatkan, masalah tidak dapat diselesaikan dengan hanya terpekik terlolong di dalam pusat hiburan sampai ke Subuh. cara yang paling berkesan, dekatkan diri dengan Pencipta.

2. tv
pernah tak antara kita perasan, kita akan duduk didepan tv selama berjam-jam walaupun cerita/drama yang disiarkan tidak menarik perhatian kita. dari satu channel ke channel yang lain, kita akan cari. cuba kita pikir "lagi baik masak/tolong mak/tolong ayah/buat kerja sekolah dari tengok tv ni" haaa.. kan elok.. -.-

3. telefon
(blushing) setiap orang yang tengah hangat bercinta akan menggunakan handphone tak kira la cap ayam ke cap gajah ke, janji handphone sebagai medium untuk mengenali pasangan masing-masing dengan lebih dekat. -.- dari buat Hot Tiket ke Super Saver, tak cukup lagi buat SOS top up. (pengalaman) . tambahan sekarang ada kemudahan seperti bbm, whatsupp, xpayah nak topup-topup.. keypad pun boleh tercabut sebab menekan keypad 25jam. nonstop! pendekatan yang lebih baik, utus la surat. kan romantis gitu. -.-

4. komputer
komputer ni pun boleh melekakan kita sendiri. terutama, game! mana tidak leka nya, kalau dah boleh main. ditambah menang atau memperolehi markah tertinggi. mulalah gian nak main lagi. sampai sedar-sedar dah Subuh. hihi (itu terjadi semasa study dulu). sekarang pun!! @_@ cuba buka Zuma, The Scruff, dan banyak lahi. gian kan? @_@ caranya adalah unistall segala game-game best. tinggalkan dalam laptop/komputer game yang tak best. mesti kejap je kita main game tu. kihkih

5. internet
ni usah dicakap. semua orang termasuk syieda sendiri akan leka. kalau dapat berchatting, berbalas-balas komen, bertweet2, macam-macam ber lagi la. segalanya lupa. tersengih hingga ke telinga pun ada. macam-macam. tambahan pulak, nak cari apa saja, google je. macam-macam dicarinya. dari A - Z .. cara yang paling mudah, cuba langgang internet yang paling kecil koutanya. haha bila loading lame, mula la tarik muka enamblas..-.-

6. novel
yang ni cuma tambahan untuk diri sendiri. hihihi kalau dah dapat mengadap novel, + jalan cerita tangkap lentok punya. sanggup bersengkang mata untuk habiskan sebuah novel. kunonnya bila berhenti tidak dapat menghayati jalan cerita! tipu tipu!! esoknya mata macam panda. caranya adalah, sediakan satu kotak besar untuk novel, packing dan letakkan gam gajah di penutup kotak tu.



sumber : ukhwah

sekian hehehe..
yang benar

8 comments:

  1. tp kan klu internet blh juga kta nak berzikir smbl2 tu kan??

    ReplyDelete
  2. hehehe... byk betullah... cuma tel jer belum pernah.... ;p

    ReplyDelete
  3. @Sakura Aihana tapi xramai yang sambil main game berzikir dear.. -.- kalau syieda, memang otak bergerak sebelah je.. -.-

    ReplyDelete
  4. paling kuat sekali tv..cite best2 selalu time maghrib.. =(

    ReplyDelete
  5. Singgah dari Lulu-Pages..
    salam kenal :)

    ReplyDelete
  6. @Munnafendy betul tu kak.. hold2 nak tgk cite punye pasal, dah lepas maghrib.. hukhuk... -.- skrg ada tonton.com.my kak.. tu dah xrisau dah kalau2 tlepas cite ape2 tme tu...hihihi

    ReplyDelete

You can say anything but please don't hurt me. Thank you