Skip to main content

6 perkara yang melalaikan kita

Assalamualaikum... 

ok last update 19 April 2012. hahaha.. lama sudah tak hupdate blog ni. biasa lah penyakit M datang lagi. srooottt sroooottt sambil lap hingus. wahaha pengotor la! sekarang ni syieda cukup lalai dalam melaksanakan tugas harian. termasuklah mengemas rumah, memasak, membasuh baju. tapi nasib baik la duduk dengan kawan.-M-

banyak benda yang boleh melalaikan kita dari melakukan tugasan harian kita. percaya atau tidak, sedar atau buat-buat pending. semua ni perlu kita ketahui. baik tua, mahupun muda. lelaki mahupun perempuan. -.- antaranya :


1. hiburan
salah satu cara untuk melepaskan tension disebabkan oleh kerja, mahupun masalah 'rumah tangga'. namun, harus diingatkan, masalah tidak dapat diselesaikan dengan hanya terpekik terlolong di dalam pusat hiburan sampai ke Subuh. cara yang paling berkesan, dekatkan diri dengan Pencipta.

2. tv
pernah tak antara kita perasan, kita akan duduk didepan tv selama berjam-jam walaupun cerita/drama yang disiarkan tidak menarik perhatian kita. dari satu channel ke channel yang lain, kita akan cari. cuba kita pikir "lagi baik masak/tolong mak/tolong ayah/buat kerja sekolah dari tengok tv ni" haaa.. kan elok.. -.-

3. telefon
(blushing) setiap orang yang tengah hangat bercinta akan menggunakan handphone tak kira la cap ayam ke cap gajah ke, janji handphone sebagai medium untuk mengenali pasangan masing-masing dengan lebih dekat. -.- dari buat Hot Tiket ke Super Saver, tak cukup lagi buat SOS top up. (pengalaman) . tambahan sekarang ada kemudahan seperti bbm, whatsupp, xpayah nak topup-topup.. keypad pun boleh tercabut sebab menekan keypad 25jam. nonstop! pendekatan yang lebih baik, utus la surat. kan romantis gitu. -.-

4. komputer
komputer ni pun boleh melekakan kita sendiri. terutama, game! mana tidak leka nya, kalau dah boleh main. ditambah menang atau memperolehi markah tertinggi. mulalah gian nak main lagi. sampai sedar-sedar dah Subuh. hihi (itu terjadi semasa study dulu). sekarang pun!! @_@ cuba buka Zuma, The Scruff, dan banyak lahi. gian kan? @_@ caranya adalah unistall segala game-game best. tinggalkan dalam laptop/komputer game yang tak best. mesti kejap je kita main game tu. kihkih

5. internet
ni usah dicakap. semua orang termasuk syieda sendiri akan leka. kalau dapat berchatting, berbalas-balas komen, bertweet2, macam-macam ber lagi la. segalanya lupa. tersengih hingga ke telinga pun ada. macam-macam. tambahan pulak, nak cari apa saja, google je. macam-macam dicarinya. dari A - Z .. cara yang paling mudah, cuba langgang internet yang paling kecil koutanya. haha bila loading lame, mula la tarik muka enamblas..-.-

6. novel
yang ni cuma tambahan untuk diri sendiri. hihihi kalau dah dapat mengadap novel, + jalan cerita tangkap lentok punya. sanggup bersengkang mata untuk habiskan sebuah novel. kunonnya bila berhenti tidak dapat menghayati jalan cerita! tipu tipu!! esoknya mata macam panda. caranya adalah, sediakan satu kotak besar untuk novel, packing dan letakkan gam gajah di penutup kotak tu.



sumber : ukhwah

sekian hehehe..
yang benar

Comments

  1. tp kan klu internet blh juga kta nak berzikir smbl2 tu kan??

    ReplyDelete
  2. hehehe... byk betullah... cuma tel jer belum pernah.... ;p

    ReplyDelete
  3. @Sakura Aihana tapi xramai yang sambil main game berzikir dear.. -.- kalau syieda, memang otak bergerak sebelah je.. -.-

    ReplyDelete
  4. paling kuat sekali tv..cite best2 selalu time maghrib.. =(

    ReplyDelete
  5. Singgah dari Lulu-Pages..
    salam kenal :)

    ReplyDelete
  6. @Munnafendy betul tu kak.. hold2 nak tgk cite punye pasal, dah lepas maghrib.. hukhuk... -.- skrg ada tonton.com.my kak.. tu dah xrisau dah kalau2 tlepas cite ape2 tme tu...hihihi

    ReplyDelete

Post a Comment

You can say anything but please don't hurt me. Thank you

Popular posts from this blog

Isi Borang Nikah Lelaki Selangor (online)

Selesai Ujian HIV tempoh hari. Seterusnya, kami mengisi borang kebenaran nikah. SS masih ingat sikit-sikit masa kursus pra perkahwinan tempoh hari. Penceramah ada terangkan procedur-procedur untuk isi borang nikah ni.

Dalam kursus pra perkahwinan tempoh hari, penceramah ada menyatakan, sekiranya ;
kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang sama. borang kebenaran nikah boleh di isi bersama.kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang berlainan, borang kebenaran nikah hendaklah di isi oleh bakal pengantin lelaki terlebih dahulu.Borang 2A : bakal pengantin lelakiBorang 2C dan 2D serta borang wali : bakal pengantin perempuanselesai isi borang. bagi kepada pihak pengantin perempuan (luar Selangor)
Procedur Isi Borang Kebenaran Nikah (Lelaki Selangor) :
Borang boleh di isi secara terus online di SINI. Daftar masuk dengan menggunakan no IC anda.Isi borang 2A untuk lelaki yang tinggal di Selangor.Pastikan anda sudah tahu :Tarikh Nikah (dal…

Ujian Saringan HIV

Ujian Saringan HIV

Sejak terminate P1 wimax ni, ss sudah susah update blog. tambahan pula semakin hari semakin banyak benda kena diberi perhatian serius.
Hari Isnin (10 Jun 2013) yang lepas, selesai buat Ujian Saringan HIV. pada hari tersebut, ss cuma amik cuti separuh hari. ss dan en.tunang pergi ke Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA. di Sg. Chua, Kajang. pada hari tu, tidak ramai orang. jadi sebarang appointment tidak di perlukan.
Sebaik sampai jam 1.30 petang, kaunter masih di tutup. Setelah kaunter di buka pada jam 2 petang.
Dapatkan Borang ujian di kaunter. Borang tersebut disertakan bersama buku kecil warna : biru (lelaki), dan pink (wanita). Dua warna sahaja

abortion

Assalamualaikum 
“Sesungguhnya salah seorang kamu dikumpulkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari sebagai air mani, kemudian menjadi segumpal darah seperti yang demikian itu (iaitu 40 hari), kemuadian ia menjadi segumpal daging seperti yang demikian itu juga (iaitu 40 hari), kemudian diutuskan kepadanya malaikat lalu ditiupkan roh padanya”.
Ia juga dikuatkan dengan firman Allah SWT yang bermaksud: “kemudian air mani tu kami jadikan ia segumpal darah, lalu segumpal darah itu kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu kami bungkuskan dengan daging, kemudian, kami jadikan ia makhluk yang (berbentuk) lain, maka, maha suci Allah, pencipta yang paling baik” (Al-Mukminun:14). - sumber

apa itu abortion? abortion (penguguran) : iaitu penyingkiran atau pengeluaran embrio atau fetus/janin dari uterus ibu. dan menyebabkan kematian. keguguran juga boleh berlaku secara sengaja ataupun tidak sengaja. keguguran secara tidak sengaj…