Skip to main content

BERSIH lagi!

Assalamualaikum...

(MAAF, ENTRI NI PUN TUAN BLOG SENDIRI TAK BERAPA SUKE)

BERSIH. tahu ape tu BERSIH? syieda baru tahu apa tu BERSIH. bukan bersih rumah dari habuk. bersih baju dari kotor. BERSIH dalam segi bahasa bermaksud kesucian dari segala jenis kekotoran dan pencemaran. Bersih juga merupakan bahagian daripada iman. Dan bersih juga satu amalan yang mulia.


gambar xda kene mengena dengan entri. sekian.

tapi.. bersih yang tengah ramai orang perkatakan ni, adalah perhimpunan BERSIH. pagi ni opismate (chinese) asik perkatakan tentang BERSIH yang akan berlangsung esok iaitu 28 April 2012. bertempat. google la. teman xmasuk campur. hihi

katanya, "u xdak joint itu BERSIH ka esok". mentang-mentang ramai yang hadiri perhimpunan tu MELAYU. amboi. den xmain la perhimpunan-perhimpunan ni. xsuke tau!

katanya, 
"hutang mesti bayar ma. nanti anak-anak kita susah nak dapat pinjaman kalau sekalang kita buat hal. mereka mesti mau sedikit upah untuk pinjaman kepada kita. kalau kita xmau bayar ptptn, kena skor la baru dapat free. itu kerajaan mana mampu bagi belajar free untuk semua pelajar Malaysia, bukan sikit ma. aiyaakk.. ini makin susah o.. saya pun ptptn lorh. bayar saja. dah berhutang."

emmmm kalau dah bukan Islam pun tau hutang patut di bayar. inikan orang Islam. tahu hukum hakam. dulu masa memohon sain semue syarat-syarat yang pihak PTPTN kemukakan. sekarang? 

duit tu pun dah jadi darah daging kita dah. ishhh serius langsung tak paham apa yang korang nak lagi. kerajaan dah bantu banyak dah. semua nak free, cepat la jadi PM ke Agong ke. free je dapat.

emmmm maaf la emo pulak pepagi ni. hihi..

**BERSIH takde kaitan dengan PTPTN. harap maaf.. -.-



*kenapa sekarang asik busy je? xsempat nak borak dengan kawan-kawan. T_T 

yang benar

Comments

  1. entah le.malaysia banyak duit sangat ke nak bagi free kat semua?silap-silap hari bulan habis semua terbeban semua barang nak dinaik harga sebab nak bg pelajaran free.lagilah haru biru. kos hidup sekarang pun dah x larat.kalau tak nak berhutang,kena score la kan? :)

    ReplyDelete
  2. @.:hana radzi:. nanti anak-anak nanti lagi tinggi kos sara diri.. tapi xramai yg pikir macam ni, semua nak free. ishh nak buang air pun dah RM2 d KLCC tu. haaa..

    ReplyDelete
  3. sy pun ada bincang isu ni dgn family sy... kalau ptptn ni dimansurkan... kesannya nanti akan di tanggung oleh generasi akan datang... dan mungkin masa tu parents terpaksa bergadai bagai sbb nak tanggung pelajaran anak... bg sy tak payahlah nak mansuh ptptn tu cuma kalau boleh mansuh faedah tu je... berapa yg dipinjam tu jer yg kena bayar... tu pendapat sy jer lah... heheheh :)

    ReplyDelete
  4. jgn ah mansuhkan ptptn . eyda pon bru 1st sem je . nanti mcm mne klu ptptn tkde . cian mak ayah eyda . knpe lah depa tk fikir akibat drpd ape yg depa bt :(

    ReplyDelete
  5. kalau semua nk free payah lah...nama pun meminjam jd kene lah byr kan...

    ReplyDelete
  6. @Masz Sidek betul tu masz,

    kesannya pada anak-anak nanti. mase tu, kite la yang kene usaha cari duit untuk sara anak-anak yg sambung blajar. akibat dari pemansuhan yg kite nak skrg ni.
    masa tu baru terkial-kial nak suruh wujudkan semula ptptn.. -.-

    ReplyDelete
  7. @Nur Asmida Bt Karim harap ptptn tak dimansuhkan walau apa pun diorg buat skrg ni. hihihi..

    ReplyDelete
  8. @shaFazie betul2... -.- dah pinjam mesti bayar. naseb ptptn xbuat bunga macam along. dah berlembut pun byk cikadak.. hihi

    ReplyDelete
  9. adik2 semua oiiiiii...

    isu mansuh PTPTN xde kaitan LANGSUNG dengan BERSIH!

    bersih tu utk bersihkan undi, bersihkan SPR,lebih masa berkempen untuk undi, hak samarata utk akses media dll

    xda kena mengena dengan PTPTN!

    ReplyDelete
  10. sbenornya tak faam sgt nan perhimpunan bersih kee clean and clear kee . huk

    ReplyDelete
  11. manusia zaman skrg nie pelik2

    ReplyDelete
  12. betul betul betul . faizah sokong .
    kekadang yang da guna duit ptpn tuhh , ta reti na bayar balik . susa daa junior2 na pinjam pula . kan kan kan ? ;)

    ReplyDelete
  13. tah xnak masuk cmpur hal politik2 ni.. huhu

    ReplyDelete
  14. @Munnafendy yeke kak muna? salah la ni? hukhuk.. sorry2..

    tapi BERSIH dan KOTOR dah kak.. ade sampai meninggal semue.. hukhuk

    ReplyDelete
  15. @Ieyza Afieyna same.. xberapa minat sangat. hihihi di sebabkan opismate tnye syieda, sebab tu entri ni di buat..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

You can say anything but please don't hurt me. Thank you

Popular posts from this blog

Isi Borang Nikah Lelaki Selangor (online)

Selesai Ujian HIV tempoh hari. Seterusnya, kami mengisi borang kebenaran nikah. SS masih ingat sikit-sikit masa kursus pra perkahwinan tempoh hari. Penceramah ada terangkan procedur-procedur untuk isi borang nikah ni.

Dalam kursus pra perkahwinan tempoh hari, penceramah ada menyatakan, sekiranya ;
kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang sama. borang kebenaran nikah boleh di isi bersama.kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang berlainan, borang kebenaran nikah hendaklah di isi oleh bakal pengantin lelaki terlebih dahulu.Borang 2A : bakal pengantin lelakiBorang 2C dan 2D serta borang wali : bakal pengantin perempuanselesai isi borang. bagi kepada pihak pengantin perempuan (luar Selangor)
Procedur Isi Borang Kebenaran Nikah (Lelaki Selangor) :
Borang boleh di isi secara terus online di SINI. Daftar masuk dengan menggunakan no IC anda.Isi borang 2A untuk lelaki yang tinggal di Selangor.Pastikan anda sudah tahu :Tarikh Nikah (dal…

Ujian Saringan HIV

Ujian Saringan HIV

Sejak terminate P1 wimax ni, ss sudah susah update blog. tambahan pula semakin hari semakin banyak benda kena diberi perhatian serius.
Hari Isnin (10 Jun 2013) yang lepas, selesai buat Ujian Saringan HIV. pada hari tersebut, ss cuma amik cuti separuh hari. ss dan en.tunang pergi ke Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA. di Sg. Chua, Kajang. pada hari tu, tidak ramai orang. jadi sebarang appointment tidak di perlukan.
Sebaik sampai jam 1.30 petang, kaunter masih di tutup. Setelah kaunter di buka pada jam 2 petang.
Dapatkan Borang ujian di kaunter. Borang tersebut disertakan bersama buku kecil warna : biru (lelaki), dan pink (wanita). Dua warna sahaja

abortion

Assalamualaikum 
“Sesungguhnya salah seorang kamu dikumpulkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari sebagai air mani, kemudian menjadi segumpal darah seperti yang demikian itu (iaitu 40 hari), kemuadian ia menjadi segumpal daging seperti yang demikian itu juga (iaitu 40 hari), kemudian diutuskan kepadanya malaikat lalu ditiupkan roh padanya”.
Ia juga dikuatkan dengan firman Allah SWT yang bermaksud: “kemudian air mani tu kami jadikan ia segumpal darah, lalu segumpal darah itu kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu kami bungkuskan dengan daging, kemudian, kami jadikan ia makhluk yang (berbentuk) lain, maka, maha suci Allah, pencipta yang paling baik” (Al-Mukminun:14). - sumber

apa itu abortion? abortion (penguguran) : iaitu penyingkiran atau pengeluaran embrio atau fetus/janin dari uterus ibu. dan menyebabkan kematian. keguguran juga boleh berlaku secara sengaja ataupun tidak sengaja. keguguran secara tidak sengaj…