Skip to main content

aurat itu mahkota wanita

Assalamualaikum 

syieda terjumpa dialog ni di dalam blog kak comel ni. semoga dapat berkongsi serba sedikit untuk hari ni.


Isteri : Abang, boleh sayang tanya?

Suami : Ye sayang. Nak tanya apa?

Isteri : Sayang pelik la abang. Kenapa syarat dalam Islam, bila lelaki meninggal dunia, kubur nya digali sedalam 5 kaki tapi kubur wanita, berlainan digali sedalam 7 kaki?

Suami : Ooo... InsyaAllah senang ja jawapannya tu.. (sambil tersenyum). Kalau nak tau Islam ni agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab kubur wanita digali lebih dalam dari lelaki kerana jika berlaku banjir, jenazah wanita tersebut tak akan terapung ke atas dan akhirnya akan membuka aurat jenazah. Islam sangat menjaga aurat kaum wanita, sampaikan hingga nyawa dah melayang dari jasad pun. Islam masih melindungi aurat kaum wanita.

Isteri : SubhanaAllah. Besarnya kuasa Allah ya abang.

Suami : (hanya tersenyum)

Wahai kaum wanita. Tutuplah aurat mu dengan sempurna, ketika masih bernyawa. Kerana insyaAllah Allah juga akan membantu melindungi aurat mu walaupun nyawa sudah tiada suatu hari kelak.


SubhanaAllah Allahuakhbar! 






yang benar

Comments

  1. Semoga kita dipermudahkan segalanya =)



    amin~~

    ReplyDelete
  2. suka entry ni kakak :)

    ReplyDelete
  3. subahanaALLAH...... tq syg 4 shared

    ReplyDelete
  4. Suka entry yang ni. Mengigatkan orang ramai untuk pakai tudung. Terima kasih. Hehehee :)

    ReplyDelete
  5. Pernah terbaca benda ni. Tak igt kat mana. Rasa cam sweet je kalau perbualan Suami Isteri camni kan? Hehe. Err psl menutup aurat tuu, insyaallah akan perbaiki lagi dari semasa ke semasa. Hehe.

    ReplyDelete
  6. @aimi: sama-sama dear.. :)

    syieda pun tertarik dengan dialog ni, @_@ sebab tu copy paste. indahnya Islam..

    ReplyDelete
  7. @Hanim Ehier: same-same sayang.. :)


    credit tuk kak amalina :)

    ReplyDelete
  8. @Liyaa Mf: yup. memang dari blog lain pun kak..

    insyaAllah :)

    ReplyDelete
  9. @nia marlissa: syukur sebab dilahirkan di dalam agama Islam.. @_@

    Islam sangat indah :)

    ReplyDelete
  10. islam sangat indah

    jom pakat2 jaga aurat kita :)

    ReplyDelete
  11. subhanallah..new info..baru tahu..

    ReplyDelete
  12. islam itu sangat indah dan tidak menyusahkan umatnya....thanks for sharing the info..sis suka entry ni :)

    ReplyDelete
  13. islam itu sangat indah right? ^^ Nice en3 :DD

    ##Wahh~ dah nak bertunang ke? bestttt ! Hee. Congrats ya syida ! ^___*

    ReplyDelete
  14. kaum wanita ni byk yg istimewanya wpun byk pantang larang :)

    ReplyDelete
  15. syieda syg, bajet dlm lingkungan berapa tu? sebab akak pnh tgk pakej bertunang dlm 500-700 cmtu..baju,mekap n mini pelamin...

    ReplyDelete
  16. @Rai: syieda pun baru dapat tahu setelah baca entri di blog kak amalina.

    sebab tu tertarik tuk kongsi bersama-sama kak :)

    ReplyDelete
  17. @Rahmah Ram Ram: bersyukur sangat sebab dilahirkan sebagai muslimah..
    wlcome kak :)

    ReplyDelete
  18. @CiK FizA: tq dear :)

    belom tentu lagi dear, xberani nak cakap. tapi kene prepare je dulu :)

    ReplyDelete
  19. @Munnafendy: betul tu kak moon. kekadang pantang larang tu yang terbaik untuk kite. insyaAllah... :)

    ReplyDelete
  20. @Munnafendy: kak moon, muncit nak simple2 je. aduhhh hancus, baru berangan nak naik pelamin. hahaha..

    @_@

    ReplyDelete
  21. SUBHANALLAH! gitu sebabnya ea. baru zie tahu. thanks for this entry dear :) dari tak tahu jd tahu zie..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

You can say anything but please don't hurt me. Thank you

Popular posts from this blog

Isi Borang Nikah Lelaki Selangor (online)

Selesai Ujian HIV tempoh hari. Seterusnya, kami mengisi borang kebenaran nikah. SS masih ingat sikit-sikit masa kursus pra perkahwinan tempoh hari. Penceramah ada terangkan procedur-procedur untuk isi borang nikah ni.

Dalam kursus pra perkahwinan tempoh hari, penceramah ada menyatakan, sekiranya ;
kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang sama. borang kebenaran nikah boleh di isi bersama.kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang berlainan, borang kebenaran nikah hendaklah di isi oleh bakal pengantin lelaki terlebih dahulu.Borang 2A : bakal pengantin lelakiBorang 2C dan 2D serta borang wali : bakal pengantin perempuanselesai isi borang. bagi kepada pihak pengantin perempuan (luar Selangor)
Procedur Isi Borang Kebenaran Nikah (Lelaki Selangor) :
Borang boleh di isi secara terus online di SINI. Daftar masuk dengan menggunakan no IC anda.Isi borang 2A untuk lelaki yang tinggal di Selangor.Pastikan anda sudah tahu :Tarikh Nikah (dal…

Ujian Saringan HIV

Ujian Saringan HIV

Sejak terminate P1 wimax ni, ss sudah susah update blog. tambahan pula semakin hari semakin banyak benda kena diberi perhatian serius.
Hari Isnin (10 Jun 2013) yang lepas, selesai buat Ujian Saringan HIV. pada hari tersebut, ss cuma amik cuti separuh hari. ss dan en.tunang pergi ke Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA. di Sg. Chua, Kajang. pada hari tu, tidak ramai orang. jadi sebarang appointment tidak di perlukan.
Sebaik sampai jam 1.30 petang, kaunter masih di tutup. Setelah kaunter di buka pada jam 2 petang.
Dapatkan Borang ujian di kaunter. Borang tersebut disertakan bersama buku kecil warna : biru (lelaki), dan pink (wanita). Dua warna sahaja

abortion

Assalamualaikum 
“Sesungguhnya salah seorang kamu dikumpulkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari sebagai air mani, kemudian menjadi segumpal darah seperti yang demikian itu (iaitu 40 hari), kemuadian ia menjadi segumpal daging seperti yang demikian itu juga (iaitu 40 hari), kemudian diutuskan kepadanya malaikat lalu ditiupkan roh padanya”.
Ia juga dikuatkan dengan firman Allah SWT yang bermaksud: “kemudian air mani tu kami jadikan ia segumpal darah, lalu segumpal darah itu kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu kami bungkuskan dengan daging, kemudian, kami jadikan ia makhluk yang (berbentuk) lain, maka, maha suci Allah, pencipta yang paling baik” (Al-Mukminun:14). - sumber

apa itu abortion? abortion (penguguran) : iaitu penyingkiran atau pengeluaran embrio atau fetus/janin dari uterus ibu. dan menyebabkan kematian. keguguran juga boleh berlaku secara sengaja ataupun tidak sengaja. keguguran secara tidak sengaj…