aurat itu mahkota wanita

Assalamualaikum 

syieda terjumpa dialog ni di dalam blog kak comel ni. semoga dapat berkongsi serba sedikit untuk hari ni.


Isteri : Abang, boleh sayang tanya?

Suami : Ye sayang. Nak tanya apa?

Isteri : Sayang pelik la abang. Kenapa syarat dalam Islam, bila lelaki meninggal dunia, kubur nya digali sedalam 5 kaki tapi kubur wanita, berlainan digali sedalam 7 kaki?

Suami : Ooo... InsyaAllah senang ja jawapannya tu.. (sambil tersenyum). Kalau nak tau Islam ni agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab kubur wanita digali lebih dalam dari lelaki kerana jika berlaku banjir, jenazah wanita tersebut tak akan terapung ke atas dan akhirnya akan membuka aurat jenazah. Islam sangat menjaga aurat kaum wanita, sampaikan hingga nyawa dah melayang dari jasad pun. Islam masih melindungi aurat kaum wanita.

Isteri : SubhanaAllah. Besarnya kuasa Allah ya abang.

Suami : (hanya tersenyum)

Wahai kaum wanita. Tutuplah aurat mu dengan sempurna, ketika masih bernyawa. Kerana insyaAllah Allah juga akan membantu melindungi aurat mu walaupun nyawa sudah tiada suatu hari kelak.


SubhanaAllah Allahuakhbar! 






yang benar

31 comments:

  1. Semoga kita dipermudahkan segalanya =)



    amin~~

    ReplyDelete
  2. suka entry ni kakak :)

    ReplyDelete
  3. subahanaALLAH...... tq syg 4 shared

    ReplyDelete
  4. Suka entry yang ni. Mengigatkan orang ramai untuk pakai tudung. Terima kasih. Hehehee :)

    ReplyDelete
  5. Pernah terbaca benda ni. Tak igt kat mana. Rasa cam sweet je kalau perbualan Suami Isteri camni kan? Hehe. Err psl menutup aurat tuu, insyaallah akan perbaiki lagi dari semasa ke semasa. Hehe.

    ReplyDelete
  6. @aimi: sama-sama dear.. :)

    syieda pun tertarik dengan dialog ni, @_@ sebab tu copy paste. indahnya Islam..

    ReplyDelete
  7. @Hanim Ehier: same-same sayang.. :)


    credit tuk kak amalina :)

    ReplyDelete
  8. @Liyaa Mf: yup. memang dari blog lain pun kak..

    insyaAllah :)

    ReplyDelete
  9. @nia marlissa: syukur sebab dilahirkan di dalam agama Islam.. @_@

    Islam sangat indah :)

    ReplyDelete
  10. islam sangat indah

    jom pakat2 jaga aurat kita :)

    ReplyDelete
  11. subhanallah..new info..baru tahu..

    ReplyDelete
  12. islam itu sangat indah dan tidak menyusahkan umatnya....thanks for sharing the info..sis suka entry ni :)

    ReplyDelete
  13. islam itu sangat indah right? ^^ Nice en3 :DD

    ##Wahh~ dah nak bertunang ke? bestttt ! Hee. Congrats ya syida ! ^___*

    ReplyDelete
  14. kaum wanita ni byk yg istimewanya wpun byk pantang larang :)

    ReplyDelete
  15. syieda syg, bajet dlm lingkungan berapa tu? sebab akak pnh tgk pakej bertunang dlm 500-700 cmtu..baju,mekap n mini pelamin...

    ReplyDelete
  16. @Rai: syieda pun baru dapat tahu setelah baca entri di blog kak amalina.

    sebab tu tertarik tuk kongsi bersama-sama kak :)

    ReplyDelete
  17. @Rahmah Ram Ram: bersyukur sangat sebab dilahirkan sebagai muslimah..
    wlcome kak :)

    ReplyDelete
  18. @CiK FizA: tq dear :)

    belom tentu lagi dear, xberani nak cakap. tapi kene prepare je dulu :)

    ReplyDelete
  19. @Munnafendy: betul tu kak moon. kekadang pantang larang tu yang terbaik untuk kite. insyaAllah... :)

    ReplyDelete
  20. @Munnafendy: kak moon, muncit nak simple2 je. aduhhh hancus, baru berangan nak naik pelamin. hahaha..

    @_@

    ReplyDelete
  21. SUBHANALLAH! gitu sebabnya ea. baru zie tahu. thanks for this entry dear :) dari tak tahu jd tahu zie..hehe

    ReplyDelete

You can say anything but please don't hurt me. Thank you