Skip to main content

puasa ganti dah ke?

Assalamualaikum... 

dah puasa ganti ke belum? @_@ pada yang belum tu, jikalau ada kelapangan cepat-cepat qhada' puasa kalian. sekarang sudah 25 Jamadilakhir 1433 (16 Mei 2012). ada lagi dua bulan lagi untuk kita sambut Ramadhan Al-Mubarak. dua bulan bukan satu tempoh masa yang lama

jikalau kita tidak sempat untuk membayar puasa sehingga Ramadhan berikutnya. maka, FIDYAH dikenakan. iaitu secupak beras serta qhada'nya sekali. jikalau pada bulan Ramadhan berikutnye jugak, masih kita tidak membayar puasa. maka, dua cupak beras dikenakan. 

di bawah ini adalah lafaz niat puasa Qhada' / bayar puasa / puasa ganti

Lafaz niat puasa Qhada’ Ramadhan :

نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى .
Ertinya : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala.




syieda baru start bayar puasa hari ni. hakhak.. sebab tu entri ni, terkeluar. encik muncit pun bayar puasa jugak hari ni. :) encik muncit bayar puasa sebab, Ramadhan tahun lepas beliau bergantung pada ubat untuk cairkan pendarahan kecil di dalam kepala + ubat untuk sembuhkan beliau. atas arahan doktor. :) 

malam tadi sebelum tido, syieda cabut bateri dari hp, tanpa sedar, terlelap. ehh betul tak ayat ni? nasib baik terjaga jam 4 pagi. then terus call kejutkan muncit. dan alhamdulillah, baru 3x call dah bersahut walaupun entah apa yang dia cakapkan. syieda makan epal, sebab tak prepare nak bersahur. muncit katanya makan kek dalam peti ais. haha.. tengah hari tadi, masing-masing mengadu perut menyanyi lagu hardrock cafe dah. hahaha.. ehh apeal syieda cerita part cabut bateri tu? @_@

sabar.. hari pertama banyak ragamnya.. esok-esok oklah ni.. :)

Selamat Hari Guru untuk semua guru-guru di seluruh Malaysia, baik semenanjung mahupun Sabah dan Sarawak!



yang benar

Comments

  1. salam kenal...Alhamdulillah, tahun lepas puasa penuh... x yah ganti... yahoo..

    ReplyDelete
  2. errr...akak lom lg ganti. skrg idak dpt ganti ler plak. tgh preggy...huhu

    P/S:
    Syieda nyer banner and watermarks
    dah siap dh :) Check ur email ek

    ReplyDelete
  3. @ain vanilla alhamdulillah.. syieda baru nak mula ni.. -.-

    ReplyDelete
  4. @Syuhada Nasya jom puasa together-gether (kata muncit) :)

    ReplyDelete
  5. @ogyep yummy mellow salam perkenalan kak :) alhamdulillah, syieda pernah rasai perasaan tu je baru sekali. hihihi

    ReplyDelete
  6. @Zie Madini preggy xleh puasa kan kak? nanti kak ganti tau? :)

    yeay! syieda dah terima dah email tu. terima kasih kak. cantek sangat. @_@ suke!

    ReplyDelete
  7. Sedar x sedar dah nak puasa balik.. Terima kasih sebab ingatkan.. Saya bab puasa makan minum x jadi masalah sgt.. kira penuhla.. Cuma puasa mata yg payah sket..

    ReplyDelete
  8. selamat berpuasa ganti......sy ada sehari...hehehe...

    ReplyDelete
  9. Kak Nida lagi sehari.. yg sehari tu ler liatnya nak bayar, dari sehari ke sehari tertangguh..hehehe.

    p/s: raya nnti datanglah rumah akak ye..hehe (puasa pun belum sibuk nak raya)

    ReplyDelete
  10. arni last day utk ganti puasa

    ReplyDelete
  11. salam ziarah...baca..komen sekali...
    moga selamat menunaikan ibadah puasa ganti k,,,,

    wassalam....

    ReplyDelete
  12. ciktom dh habis puasa ganti..puasa nazar je xhabis lagi..hee

    ReplyDelete
  13. x ganti lg..takot x larat la sbb pi klas jln kaki bwh pns matahari huhu..alasan je tu

    ReplyDelete
  14. jom kita pakat2 ganti pose..

    ReplyDelete
  15. haah laa ada lg 4 ari..nk cepat2 ganti..tq sharing :)

    ReplyDelete
  16. nak ganti tp x ganti2 ag =) seronok nye pose sme2 =)

    ReplyDelete
  17. hihi hari pertama mmg camtu dik..sedia maklum kan?ngee..

    kedua ke tiga ok la tu..

    alhamdulillah kak dah settle semua :)

    pose pelan2 ye dik :)


    dont be gelojoh2 buka nanti tau..hahaha.

    ReplyDelete
  18. salam...

    tq...dh dpt..terima kasih banyak-banyak....sori lambat reply...entri utk ucap tq pun x sempat publish lagi... bb tengah limit sekarang... huhu...

    ReplyDelete
  19. ai selamat tak payah ganti puasa tahun lepas.. genap sebulan puasa penuh.. hehehe.. tapi tahun ni confirm kena ganti..

    ReplyDelete
  20. nak tnya mcm mana nak buat sticky post dekat blog ^^

    ReplyDelete
  21. @WangsaBlogger.Com: hihihi bab puasa mata tu xramai yang dapat buat. termasuklah puasa mulut dan telinga. hihi :)

    ReplyDelete
  22. @shahrazali: tahniah! sebab dah tinggal lagi sehari, syieda belom habis lg. hewhew.. :)

    ReplyDelete
  23. @kak Nida: sebenarnya sehari tu lah yang kekadang terpostpone sampai seminggu sebelom puasa. syieda la tu. :) hehehe

    ReplyDelete
  24. @Edura Hanum: tahniah! alhamdulillah :) sukenye.. :)

    ReplyDelete
  25. @mselim3: wsalam.. terima datang ke blog syieda ni :)

    ReplyDelete
  26. @CIK TOM: alhamdulillah.. :) syieda pun belom dapat puasa nazar lg. sebab puasa ganti x settle lg :(

    ReplyDelete
  27. @Eera Shera: skrang kan panas terik kan? nanti dah musim hujan, ok la. :) sabar ye dear :)

    ReplyDelete
  28. @kak Arina Shamsul: terima kasih kak. :) hari pertama memang xbiase la, sbb tu macam2 hal.hihihi

    ReplyDelete
  29. @sissyira: its ok syg :) janji dah dapat benda tu, legaaaa.. :) hihihi

    ReplyDelete
  30. @aizamia3: best kan? hihi syieda pernah rasa sekali. :) hihihi

    ReplyDelete
  31. @ain vanilla: ok jap lg syieda gtau di comment ain ye? :)

    ReplyDelete

Post a Comment

You can say anything but please don't hurt me. Thank you

Popular posts from this blog

Isi Borang Nikah Lelaki Selangor (online)

Selesai Ujian HIV tempoh hari. Seterusnya, kami mengisi borang kebenaran nikah. SS masih ingat sikit-sikit masa kursus pra perkahwinan tempoh hari. Penceramah ada terangkan procedur-procedur untuk isi borang nikah ni.

Dalam kursus pra perkahwinan tempoh hari, penceramah ada menyatakan, sekiranya ;
kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang sama. borang kebenaran nikah boleh di isi bersama.kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang berlainan, borang kebenaran nikah hendaklah di isi oleh bakal pengantin lelaki terlebih dahulu.Borang 2A : bakal pengantin lelakiBorang 2C dan 2D serta borang wali : bakal pengantin perempuanselesai isi borang. bagi kepada pihak pengantin perempuan (luar Selangor)
Procedur Isi Borang Kebenaran Nikah (Lelaki Selangor) :
Borang boleh di isi secara terus online di SINI. Daftar masuk dengan menggunakan no IC anda.Isi borang 2A untuk lelaki yang tinggal di Selangor.Pastikan anda sudah tahu :Tarikh Nikah (dal…

Ujian Saringan HIV

Ujian Saringan HIV

Sejak terminate P1 wimax ni, ss sudah susah update blog. tambahan pula semakin hari semakin banyak benda kena diberi perhatian serius.
Hari Isnin (10 Jun 2013) yang lepas, selesai buat Ujian Saringan HIV. pada hari tersebut, ss cuma amik cuti separuh hari. ss dan en.tunang pergi ke Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA. di Sg. Chua, Kajang. pada hari tu, tidak ramai orang. jadi sebarang appointment tidak di perlukan.
Sebaik sampai jam 1.30 petang, kaunter masih di tutup. Setelah kaunter di buka pada jam 2 petang.
Dapatkan Borang ujian di kaunter. Borang tersebut disertakan bersama buku kecil warna : biru (lelaki), dan pink (wanita). Dua warna sahaja

abortion

Assalamualaikum 
“Sesungguhnya salah seorang kamu dikumpulkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari sebagai air mani, kemudian menjadi segumpal darah seperti yang demikian itu (iaitu 40 hari), kemuadian ia menjadi segumpal daging seperti yang demikian itu juga (iaitu 40 hari), kemudian diutuskan kepadanya malaikat lalu ditiupkan roh padanya”.
Ia juga dikuatkan dengan firman Allah SWT yang bermaksud: “kemudian air mani tu kami jadikan ia segumpal darah, lalu segumpal darah itu kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu kami bungkuskan dengan daging, kemudian, kami jadikan ia makhluk yang (berbentuk) lain, maka, maha suci Allah, pencipta yang paling baik” (Al-Mukminun:14). - sumber

apa itu abortion? abortion (penguguran) : iaitu penyingkiran atau pengeluaran embrio atau fetus/janin dari uterus ibu. dan menyebabkan kematian. keguguran juga boleh berlaku secara sengaja ataupun tidak sengaja. keguguran secara tidak sengaj…