Skip to main content

entri [bergambar] terpanjang di abad ini

Assalamualaikum

seperti yang dijanjikan, syieda nak upload gambar dari kampung. dan oleh kerana malam ni tersangat rajin, maka gambar dari handphone murah bertambah cerah la sikit. hahaha maaf gambar kurang jelas kerana snap dari handphone murah. :(
setibanya dikampung seawal jam 6pagi. ayah sedia menunggu ditempat parking moto Shahab Perdana. dengan senyuman ayah. sudah tahu beliau baru sampai + merindui anak perempuan dia ni. hakhak perasan la!

sepanjang hari Sabtu memang langsung mata ni tidak dapat lelap. ada saja aktiviti dengan mak. :) dari jam 10 pagi hinggalah ke malam. hikhik.. :p langsung tak rasa penat.


gambar ni diambil di belakang rumah makcik. rumahnya baru saja siap dibina. syieda pun baru pertama kali masuk kedalam rumah ni. teruja sekejap. setiap bilik, terdiri daripada pelbagai jenis design langsir buatan pakcik. :p pakcik lepas pencen memang amik upah buat langsir. sapa2 nak tempah, sila gtau syieda.hehehe

sebelah petangnya, mengecat rumah sambil minum petang. best! :) dah lama tak berkumpul macam ni. selalu abang keja shift siang tiap kali syieda balik kampung. tapi kali ni, dia shift malam. dapat la berkumpul. :) mak goreng macam-macam. 
 
syieda, adik, abang mengecat, ayah jadi pemantau je. hakhak.. bergaduh usah cakap la. ada yang terlanggar tong cat. terpijak cat. tak kurang juga ada yang tergelak sampai meleleh air liur. kahkah selekeh betul 3 beradik ni. :)


haha hasil kerja 3beradik ni. sorang perempuan dan dua lelaki. macam tongkang pecah. :p apa nak jadi ni.. ni semua mak nak kena kemas ni. entah bila settle entah la.  ehhh rumah syieda rumah kampung. saya bukan orang bandar tau? sengih sampai ke telinga.


ni lah buah durian yang syieda mengidam ehhh teringin sangat ni. @_@ ayah cakap belum masak lagi. aritu saja masak sebiji. memang betul-betul atas kepala. sapa yang tinggi berlubang la kepala dia. :p heeee nasib baik syieda rendah. tengah tunggu yang atas sekali tu. besar!!


ni adalah gambar penutup. terima kasih sebab sudi dengar cerita syieda yang tak seberapa ni. :) disebabkan asik dengan keluarga. gambar ini saja yang termampu berada dalam hp ni. takpe, nanti balik lagi, upload lg. haha. ok selamat malam :)




yang benar

Comments

  1. srnoknya klu lepak2 kt sni...tenang je rasa:)

    ReplyDelete
  2. salam..

    hari2 kena beli kalau nk makan durian, sbb x dop pokok..huhu

    ReplyDelete
  3. best ny uma dy ade sawah =) suke2

    ReplyDelete
  4. best kat jg.. slm kenal n dah follow u

    ReplyDelete
  5. bestkan duduk kwsan mcm nie.. ;)

    rumah iza pun dekat dgn bendang...

    ReplyDelete
  6. rmh dila pun kg..sunyi..tp xde khijauan mcm rmh syieda ni..huhu

    ReplyDelete
  7. Syieda... cantiknya kampung Syieda!!!!!

    Best tu kalau buat tempat photoshoot..ahaks

    ReplyDelete
  8. Saya suka dengar cerita Syieda...hehehehe.
    Yang penting happy selalu

    ReplyDelete
  9. bestnye..nak pg bercuti kat kampung syida boleh?teringin nak photoshoot kat tengah sawah.

    ReplyDelete
  10. @::CIK LYNN::: seronok sangat, udara rasa ringan je cik lynn, jom datang rumah syieda :)
    tapi satu je, rumah di kampung kalau musim kemarau memang panas.. :( nyamuk segala bagai.. hihi

    ReplyDelete
  11. @kak moon: kampung syieda di Tunjang, Jitra, Kedah kak. dekat dengan Muzium Padi tu. betul2 kampung :)

    nanti kak kene datang tau? hihihi insyaAllah

    ReplyDelete
  12. @Syira: kekadang buah jual/longgok ni xbape boleh percaya, ade saja yang buruknya.. :) kalau syieda nak beli, beli yang dah siap kopek tu :)

    selalu kalau teringin balik kampung juga la. sebab ade dusun. :) tapi thun ni xmenjadi :(

    ReplyDelete
  13. @aimi: best kalau musim sejuk aimi. tapi musim panas, musim potong pokok padi, tersangat banyak nyamuk dan rama2 yg gatal tu :)

    nanti datang ye? :)

    ReplyDelete
  14. @Kesuma Angsana: best sangat kak :) terima kasih sebab follow syieda, nanti syieda akan follow kak semula :)

    ReplyDelete
  15. @Ieyza Afieyna: betul tu dear :)

    ehh umah ieyza dekat mane ye? nanti boleh la jejalan g sane :) sebab rumah nenek muncit area perak juga :p

    ReplyDelete
  16. @Onitsuka_hana: sangat berangin kak, tambah2 kalau dapat menyicah tepi sawah bawah pokok. hahaha :)

    ReplyDelete
  17. @kak dila: suke sangat kalau pokok padi menghijau ni kak dila. tapi hijau kalau pokok padi tak terkena penyakit. kalau tkena penyakit dah berlubang2 sawah padi hehe..

    kak, nak juga la g umah kak :) suke sangat dengan kwasan sawah ni, even takut nak turun sawah. heee

    ReplyDelete
  18. @kak Nida: terima kasih kak :)

    nanti kak nak datang rojer2 syieda tau? hihihi nanti syieda jempot kak nida. :) wahhhh eksaited pula syieda hihihi

    ReplyDelete
  19. @are_lin@yu: aah sebelah utara :) sebelah Tunjang, Jitra, Kedah.. hehe nanti rajin2 datang tau?

    ReplyDelete
  20. @Hanif Idrus: terima kasih abg hanif :)

    heee yup, janji happy selalu.. abg hanif pun same :)

    ReplyDelete
  21. @kak Azhafizah[フィザ]: boleh sesangat kak. kalau sudi boleh tido dirumah syieda je.. :)

    sangat2 dialukan :) jangan malu2 tau kak :)

    ReplyDelete
  22. org kedah la nie..dgq shahab perdana..coz dulu akak pernah p kedah naik bas hehehe

    ReplyDelete
  23. Bestnyaaa ada kpg. damai je zie tgk kat situ. jeles sey..hehe

    ReplyDelete
  24. kak adyna >> yup, orang kedah kak. orang kampung. heee.. :)
    nanti datang la lagi kedah.. boleh syieda bawak jejalan.. :)

    ReplyDelete
  25. kak zie >> hee meh la kak ke kedah.. nanti kite g jejalan.. :)

    ReplyDelete
  26. durian tu yang tak boleh tengok tu . terliur . rindu nak makan durian . hewhew :>

    ReplyDelete
  27. A >> dear, nanti blik kedah ngn syieda la. heee :) nak x?

    ReplyDelete

Post a Comment

You can say anything but please don't hurt me. Thank you

Popular posts from this blog

Isi Borang Nikah Lelaki Selangor (online)

Selesai Ujian HIV tempoh hari. Seterusnya, kami mengisi borang kebenaran nikah. SS masih ingat sikit-sikit masa kursus pra perkahwinan tempoh hari. Penceramah ada terangkan procedur-procedur untuk isi borang nikah ni.

Dalam kursus pra perkahwinan tempoh hari, penceramah ada menyatakan, sekiranya ;
kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang sama. borang kebenaran nikah boleh di isi bersama.kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang berlainan, borang kebenaran nikah hendaklah di isi oleh bakal pengantin lelaki terlebih dahulu.Borang 2A : bakal pengantin lelakiBorang 2C dan 2D serta borang wali : bakal pengantin perempuanselesai isi borang. bagi kepada pihak pengantin perempuan (luar Selangor)
Procedur Isi Borang Kebenaran Nikah (Lelaki Selangor) :
Borang boleh di isi secara terus online di SINI. Daftar masuk dengan menggunakan no IC anda.Isi borang 2A untuk lelaki yang tinggal di Selangor.Pastikan anda sudah tahu :Tarikh Nikah (dal…

Ujian Saringan HIV

Ujian Saringan HIV

Sejak terminate P1 wimax ni, ss sudah susah update blog. tambahan pula semakin hari semakin banyak benda kena diberi perhatian serius.
Hari Isnin (10 Jun 2013) yang lepas, selesai buat Ujian Saringan HIV. pada hari tersebut, ss cuma amik cuti separuh hari. ss dan en.tunang pergi ke Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA. di Sg. Chua, Kajang. pada hari tu, tidak ramai orang. jadi sebarang appointment tidak di perlukan.
Sebaik sampai jam 1.30 petang, kaunter masih di tutup. Setelah kaunter di buka pada jam 2 petang.
Dapatkan Borang ujian di kaunter. Borang tersebut disertakan bersama buku kecil warna : biru (lelaki), dan pink (wanita). Dua warna sahaja

abortion

Assalamualaikum 
“Sesungguhnya salah seorang kamu dikumpulkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari sebagai air mani, kemudian menjadi segumpal darah seperti yang demikian itu (iaitu 40 hari), kemuadian ia menjadi segumpal daging seperti yang demikian itu juga (iaitu 40 hari), kemudian diutuskan kepadanya malaikat lalu ditiupkan roh padanya”.
Ia juga dikuatkan dengan firman Allah SWT yang bermaksud: “kemudian air mani tu kami jadikan ia segumpal darah, lalu segumpal darah itu kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu kami bungkuskan dengan daging, kemudian, kami jadikan ia makhluk yang (berbentuk) lain, maka, maha suci Allah, pencipta yang paling baik” (Al-Mukminun:14). - sumber

apa itu abortion? abortion (penguguran) : iaitu penyingkiran atau pengeluaran embrio atau fetus/janin dari uterus ibu. dan menyebabkan kematian. keguguran juga boleh berlaku secara sengaja ataupun tidak sengaja. keguguran secara tidak sengaj…