alhamdulillah

Assalamualaikum

malam ni berdating dengan encik muncit. bertemankan lappy, bb, kismis dan air. haha apa kena mengena kismis dan air dengan muncit? baca doa dekat muncit la kasi kurus sikit. kahkah.. jahat la syieda ni! 

sebenarnya, syieda tolong encik muncit format dan masukkan semula barang-barang dalam bb die tu. lappy die ade trojan! haduyaiii sabar je muncit. :) so sekarang bb die dah boleh nyanyi lagu One in a Million. bukan lagi bunyi ketuk tong :) weee..


tadi muncit ada bercakap tentang tarikh untuk peristiwa penting. mak muncit sudah inform kepada mak syieda. aigooo.. sebenarnya syieda terkezut + takut + berdebar. syieda tak sangka benda ni akan betul-betul terjadi. @_@ alhamdulillah..

dalam format bb muncit ni, dalam hati ade je niat jahat. "nak kene call mak jap lagi ni. lepas muncit cabut terus kene call ni." hukhuk takut punye pasal. sebaik saja bayang muncit hilang dalam kegelapan, terus syieda capai bb di dalam poket dan call mak.

terus syieda tanye mak tentang hal muncit tu. apa yang syieda tahu, mak cakap jadi la.. alhamdulillah.. hephephurray!! :p soklan pertama yang mak tanya adalah, reti tak borak dengan mak mertua tu? wahahaha.. @_@

sebab mak dah tahu perangai dan syieda bukan jenis yang reti berborak dengan orang peringkat umur sebaya mak ni haa. paling tidak pun, syieda akan ketawa dan angguk je. erkk.. macam mane nak jawab soklan ni? uwaaaa... mak..! @_@ sampai hati tanye soklan cepuk gangsa ni. uhuk..

sampai terlelap menaip entri ni. bergayut dengan mak sejam. kemaskan diri sebelom tido. itu ini, jam 1 pagi baru dapat update entri. heee.. mak! sayang mak! tetibe...

ok lah, selamat malam, dan selamat pagi semua..bile tarikh tu? nanti syieda informkan, insyaAllah.. :)


*jangan lupa doa tido..




yang benar

aurat itu mahkota wanita

Assalamualaikum 

syieda terjumpa dialog ni di dalam blog kak comel ni. semoga dapat berkongsi serba sedikit untuk hari ni.


Isteri : Abang, boleh sayang tanya?

Suami : Ye sayang. Nak tanya apa?

Isteri : Sayang pelik la abang. Kenapa syarat dalam Islam, bila lelaki meninggal dunia, kubur nya digali sedalam 5 kaki tapi kubur wanita, berlainan digali sedalam 7 kaki?

Suami : Ooo... InsyaAllah senang ja jawapannya tu.. (sambil tersenyum). Kalau nak tau Islam ni agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab kubur wanita digali lebih dalam dari lelaki kerana jika berlaku banjir, jenazah wanita tersebut tak akan terapung ke atas dan akhirnya akan membuka aurat jenazah. Islam sangat menjaga aurat kaum wanita, sampaikan hingga nyawa dah melayang dari jasad pun. Islam masih melindungi aurat kaum wanita.

Isteri : SubhanaAllah. Besarnya kuasa Allah ya abang.

Suami : (hanya tersenyum)

Wahai kaum wanita. Tutuplah aurat mu dengan sempurna, ketika masih bernyawa. Kerana insyaAllah Allah juga akan membantu melindungi aurat mu walaupun nyawa sudah tiada suatu hari kelak.


SubhanaAllah Allahuakhbar! 






yang benar

abortion

Assalamualaikum 

“Sesungguhnya salah seorang kamu dikumpulkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari sebagai air mani, kemudian menjadi segumpal darah seperti yang demikian itu (iaitu 40 hari), kemuadian ia menjadi segumpal daging seperti yang demikian itu juga (iaitu 40 hari), kemudian diutuskan kepadanya malaikat lalu ditiupkan roh padanya”.

Ia juga dikuatkan dengan firman Allah SWT yang bermaksud: “kemudian air mani tu kami jadikan ia segumpal darah, lalu segumpal darah itu kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu kami bungkuskan dengan daging, kemudian, kami jadikan ia makhluk yang (berbentuk) lain, maka, maha suci Allah, pencipta yang paling baik”
(Al-Mukminun:14). - sumber


apa itu abortion?
abortion (penguguran) : iaitu penyingkiran atau pengeluaran embrio atau fetus/janin dari uterus ibu. dan menyebabkan kematian. keguguran juga boleh berlaku secara sengaja ataupun tidak sengaja. keguguran secara tidak sengaja seperti terjatuh, tergelincir, dan atas sebab masalah kesihatan ibu. keguguran secara sengaja ni seperti penguguran hasil hubungan sulit, dan banyak lagi.

Menurut Pensyarah Jabatan Undang-Undang Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Datin Noor Aziah Mohd. Awal, mengikut Seksyen 312, Kanun Keseksaan, individu yang menggugurkan anak boleh dikenakan hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda atau kedua-duanya sekali. - sumber


kenapa syieda cerita tentang ni? malam sepupu bermalam di sini, dia ada menyatakan, semasa dia bertugas di Sentul Medical Centre. hampir setiap hari terdapat 4 hingga 5 pasangan belom berkawin datang membuat abortion ni. kebanyakkan yang datang adalah Melayu. dan katanya lagi, sebahagian besarnya adalah berasal dari negeri pantai timur. maaf tidak mahu cakap

dia pernah dipaksa oleh staff di sana untuk tolong doktor buat abortion. sebaik saja bermula, terus dia lari keluar. tidak tahan bau darah katanya. :) hihi dia tu praktikal saje. haha boleh la lari-lari. :) hari ni adalah hari last dia di KL. hukhuk sedihnye..

kekadang kita selalu tunding jari pada orang lain hanya kerana rupa fizikal. tapi kita tidak sedar, lagi 4 jari menunding ke arah kita. dan kita tidak sedar, kita bakal punyai zuriat. jagalah mulut untuk zuriat anda nanti. orang lain yang dah berkawin mahukan anak, sebagai penyeri rumah. namun, lain pula pada yang tidak berkawin ni.

entri ni di type selama dua hari. idea takde. haha jom layan cita hindustan! haha sepupu syieda tu bakal jururawat. dan gambar baby di atas adalah gambar anak buah syieda. hihi ok daaaa....




yang benar

bantai apa yang ada

Assalamualaikum


nampak gambar di atas tu? hehe.. itulah yang syieda masak untuk menghilangkan kelaparan. kuikui.. lagipun barang-barang dapur yang ada tinggal pasta spiral dan spagetti. nak tak nak terpaksa jadi mat saleh kejap. :)

resipi : tiada :)

sangat suka makan gunakan mangkuk ni bersama chopstick dan sudu sup. kenapa? kalau makan dengan keadaan macam ni, akan cepat kenyang. dan banyak hirup sup. incase ade sup la. sebabnya ;

bila makan guna mangkuk ; orang cakap tak elok makan dalam mangkuk. suka sangat makan dalam mangkuk comel ini. ini kerana dengan saiz mangkuk ni, kita akan kurang sikit ambik sesuatu makanan. cakap nak diet. kena lah buat macam ni. :)

bila makan guna chopstick pula ; orang cakap tiru China. itu tak benar sama sekali sebabnya kita makan atas dasar makan sikit-sikit untuk cepat kenyang. kan nak diet. again! :) bukan sebab ikut budaya orang luar.

bila makan guna sudu sup ; sudu tu sudah syieda guna sejak dari uitm lagi. iaitu 4tahun yang lepas. memang terasa susah nak berpisah. :)

dan..

elakkan makan di hadapan tb atau lappy, tidak baik. sebabnya ; apa guna meja makan, kalau makan di depan tb. iye dak? :)





yang benar

SEGMEN NASZ : BLOGLIST NASZ JUN 2012

Assalamualaikum


klik banner di atas untuk joint :)

entry "Assalamualaikum" ni sebenarnya sudah terperam dalam draf sejak seminggu yang lalu. di sebabkan kedantusan idea nak mengupdate blog. syieda biarkan dalam draf. hari ni, ternampak segmen Nasz. terus joint. demi menambah senarai bloglist didalam blog syieda dan mengelakkan entry jadi terus berdebu. bloglist May tak sempat joint, sebab busy :(



dateline
26 Mei 2012
jam 11:00 malam



bloglist





yang benar

duit Malaya dan Malaysia

Assalamualaikum... 

malam ni syieda nak kongsi gambar dan minta pendapat/ minta jawapan dari kalian semua boleh kan? insyaAllah.. kalau ada antara kita yang tahu sedikit info tentang benda di dalam gambar nanti, minta dikongsi bersama ye? terima kasih.. :)



kedua-dua duit ni, adalah simpanan arwah datuk. then mak bagi pada syieda. tetiba teringat arwah datuk. Al-Fatihah..



yang ni syieda simpan. apalah sangat kalau simpan tapi tidak tahu tahun terbitan nya. hukhuk.. :( at least sambung apa yang arwah dah buat. insyaAllah..





yang benar

merindui seseorang

Assalamualaikum... 

seperti biasa, bermula 12 tengah hari hinggalah jam 2 petang syieda akan menjengah blog sekejap tipu.sebenarnya die masuk blog lame gile. sapu-sapu sawang, potong-potong kayu api, buka tingkap agar blog tidak terbiar 100% pada hari bekerja. 

walaupun entri tidak reti-reti nak update atau dalam erti kata lain, tiada idea. namun blogwalking masih diamalkan. :)

tadi di akhir waktu blogwalking, syieda ternampak doodle ni. teringat pada seseorang. kalian yang tinggal berasingan dari family pasti akan ada perasaan seperti syieda ni. :) konfident je cakap. hihi kan? 


mak..
dialah yang basuh kencing berak..
dialah yang basuh baju-seluar..

dialah yang kasut sekolah..
dialah yang masak lauk kegemaran..

dialah yang suapkan tatkala sakit..
dialah yang kejutkan bangun pagi..

dialah yang mengajar baca Al-Quran..
dialah yang mengajar mengenal A,B,C 1,2,3..

dialah yang menangis kalau diri ni dilukai..
dialah yang teman bergosip..

dialah yang segalanya...

mak..
sekarang bila sudah tinggal berjauhan, sehari sekali akan hubungi mak di kampung. saja borak-borak. :) setiap perbuatan, akan dilaporkan. dari bangun tido hinggalah masuk tido semula. anything..

mak... i miss u so much! :(

terima kasih pada blogger ni sebab syieda dapat peroleh doodle ni untuk diletakkan di dalam blog syieda. :) orangnya adalah mama Arina yang pandai melukis doodle comel ni. suke sangat tengok setiap doodle hasil tangan kretif kak Arina ni. :)

mood : merindui seseorang..




yang benar

hari ahad gembira

Assalamualaikum...

nampaknya sudah lama syieda tidak menghubdate blog tercinta ni. hari ni sangat penat disebabkan syieda, en. muncit menjadi pemandu pelancong yang tidak bertauliah kepada sepupu syieda, iaitu Syitoh. -.- macam mana nak jadi pemandu berkaliber, kalau dua-dua tak reti jalan KL ni. erkk

disebabkan hanya ada masa berjalan sehari, di tambah en. muncit ada sedikit kelapangan. selepas selesai makan tengah hari pada jam 3 petang, kami terus berangkat ke Time Square. biasa lah, sesiapa yang datang KL pasti akan tersebut-sebut Time Square, Sogo, KLCC, Masjid Jamek, dan banyak lagi. tidak termasuk di Purtajaya, Shah Alam. -.-

letih tersangat-sangat. ini kerana pada malam kemarin (20 Mei) syieda berborak dengan sepupu dari mula jumpa hingga jam 7 pagi non-stop. berhenti solat subuh, baru tido. weee..

ok sudah lewat + letih. syieda perlu mengundur diri berehat untuk bekerja esok. di bawah syieda serta sekeping dua gambar yang telah di ambil dari en. muncit. heee... -.-

ada aktiviti puzzle ape tah masa syieda sampai di sini.

di dalam pusat hiburan keluarga main game kete dan puzzle sentuh-sentuh. kahkah tak reti sebut

ini adalah no tiang parking. agar ketiga-tiga manusia ni tidak tersesat. erkk

kata tak nak cerita, tapi setiap gambar ada penerangannya. jadi, selamat malam semua. dan selamat bekerja esok. zzzzzzzzzzzz...


nota : sebelom balik, sempat rembat sandal satu. itupun setelah en.muncit tolong carikan semula kedai kasut tersebut. ngeeee..





yang benar

puasa ganti dah ke?

Assalamualaikum... 

dah puasa ganti ke belum? @_@ pada yang belum tu, jikalau ada kelapangan cepat-cepat qhada' puasa kalian. sekarang sudah 25 Jamadilakhir 1433 (16 Mei 2012). ada lagi dua bulan lagi untuk kita sambut Ramadhan Al-Mubarak. dua bulan bukan satu tempoh masa yang lama

jikalau kita tidak sempat untuk membayar puasa sehingga Ramadhan berikutnya. maka, FIDYAH dikenakan. iaitu secupak beras serta qhada'nya sekali. jikalau pada bulan Ramadhan berikutnye jugak, masih kita tidak membayar puasa. maka, dua cupak beras dikenakan. 

di bawah ini adalah lafaz niat puasa Qhada' / bayar puasa / puasa ganti

Lafaz niat puasa Qhada’ Ramadhan :

نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى .
Ertinya : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala.




syieda baru start bayar puasa hari ni. hakhak.. sebab tu entri ni, terkeluar. encik muncit pun bayar puasa jugak hari ni. :) encik muncit bayar puasa sebab, Ramadhan tahun lepas beliau bergantung pada ubat untuk cairkan pendarahan kecil di dalam kepala + ubat untuk sembuhkan beliau. atas arahan doktor. :) 

malam tadi sebelum tido, syieda cabut bateri dari hp, tanpa sedar, terlelap. ehh betul tak ayat ni? nasib baik terjaga jam 4 pagi. then terus call kejutkan muncit. dan alhamdulillah, baru 3x call dah bersahut walaupun entah apa yang dia cakapkan. syieda makan epal, sebab tak prepare nak bersahur. muncit katanya makan kek dalam peti ais. haha.. tengah hari tadi, masing-masing mengadu perut menyanyi lagu hardrock cafe dah. hahaha.. ehh apeal syieda cerita part cabut bateri tu? @_@

sabar.. hari pertama banyak ragamnya.. esok-esok oklah ni.. :)

Selamat Hari Guru untuk semua guru-guru di seluruh Malaysia, baik semenanjung mahupun Sabah dan Sarawak!



yang benar

nasihat : jauhi sikap ini

Assalamualaikum... 

selamat malam kawan-kawan semua. teringat akan nasihat seorang abang tu. bukan abang kandung, bukan juga abang angkat. cuma abang alam maya. terima kasih akan nasihat beliau. amat-amat syieda amik sebagai pedoman hidup. hingga hari ni. -.-


katanya : dik, hidup ni jangan meninggi diri, jangan sombong, dan jangan cakap besar.

dan banyak lagi sambungannya, tapi syieda terlupa dah pesanannya macam mane. sebab syieda ni short term memori. ayat di atas pun, syieda ingat part-part yang penting saja. hukhuk teruk betul!

meninggi diri? 
tinggi diri bukan bererti amik tali pengukur, ukur ketinggian kamu. sapa paling tinggi dialah tinggi diri. meninggi diri bermaksud; sombong. seperti, menolak kebenaran serta memandang remeh kepada orang lain. 

"syieda taknak berkawan dengan Sameah (bukan nama sebenar) ni, dah la berpakaian comot. pergi sekolah pun baju tidak ber"iron". ishhhh.. tak suke!" 
- pandangan negatif

"Sameah ni, comot-comot pun result dia tak pernah comot macam kita ni. harap baju orang gaji yang iron, siap ada line. tapi keputusan kita lagi comot dari baju Semeah ni. ape kata, kita suruh dia ajar kita nak tak kawan-kawan?"
- pandangan positif



bercakap besar?
bukan bermaksud mulut kamu besar, kamu bercakap pun besar. ini membawa maksud kepada meninggi diri. kan sama saja maksudnya. erkkk.. -.- tapi kekadang maksud yang sama ni lah kita selalu alpa. kan?

"ishh tak nak berkawan dengan Dan (bukan nama sebenar) tu, dia cakap besar dowh."
- pandangan negatif

"ape kata kita kawan dengan Dan ni, nanti bila dah rapat, boleh kita nasihat kan dia. kesian dia, takda sorang pun penduduk kampung yang mahu berkawan dengan dia"
- pandangan positif




jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman.




yang benar

senaman anak mata

Assalamualaikum... 

selamat hari Selasa yang indah lagi permai. harap-harap semuanya sihat sejahtera. amin.. kalau yang demam tu, silalah ke klinik dan makan ubat ikut waktu yang doktor arahkan. kalau degil, nanti kene injek! larikk!!

sapa-sapa antara kita nak melakukan senaman anak mata. meh kira bersama syieda ye? heeee.. (tetiba kena kira amount sebanyak ni tadi) takmau malu-malu, takmau segan-segan ya? -.-

syieda print screen dari note saja. nak menaip di sini takda jadual, kang masing-masing pening. iye dak? =.=


syieda cakap kerja penjual bunga rafflesia, ada yang tidak percaya.ingat rafflesia murah-murah ke? ok ini  tipu. inilah kerja seharian syieda. kira, kira, dan kira. tapi amount semua dalam AUD. bukan MYR. hukhuk.. sadis!

saja nak senaman anak mata dengan kawan-kawan. see u later! -.-





yang benar

follower 999 dan 1000

Assalamualaikum... 

terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi datang / terjah ke blog picisan syieda ni. agaknya sudah 3hari blog ni tidak berupdate. -.- hujung minggu ni, hidup ni diselaputi demam panas. hukhuk.. terpaksa menghabiskan masa di rumah saja. @_@ sekarang pun masih terasa panasnya..

tetibe ternampak followers syieda dah meningkat dari 990++ ke 1000. alhamdulillah.. dan terima kasih semua. @_@



syieda nak ucapkan ribuan terima kasih kepada followers sebab sudi mengfollow blog ini. dan kepada follower ke-999 dan 1000. tolong emailkan no.fon/ jenis talian yang anda gune ke syiedaieda@yahoo.com. ada sedikit cendrahati nak syieda berikan. dan kepada followers yang lain, insyaAllah..kalau rezeki ada, next month syieda buat Giveaway lagi ye? hehehe..



follower ke-999
Selamat Ulangtahun Kelahiran yang ke-18 adik Nadzirah pada 5 May yang lepas. entri terbaru beliau adalah happy besday bestie beliau. iaitu 11 May. happy-happy selalu dear!


follower ke-1000
dikenali dengan nama Syira, anak kelahiran Terengganu. bersuamikan orang Kelantan, dan sekarang menetap di Pahang. merantau kak ni. hihi dan entri terbaru kak Syira adalah segmen dari Miss Z. jom ke blog beliau.


weee...terima kasih semua. sebenarnya tak reti nak review. entah betul ke tidak, hentam kromo jelah nakk... @_@ 

ok. nak rehatkan minda. kepala pusing. aduhhh.. jumpa lagi esok ye? @_@




yang benar

buatku di sana

Assalamualaikum...

hari syieda upload dan dengar lagu ni dari pagi sampai petang (balik keje). menanah telinga dengar lagu yang sama saja. hahaha dulu dalam pc ni ade lagu bebanyak, di deletenya. padan muka! kuikui... 

dapat dengar x? 

then send pada encik muncit. nak jugak suruh mamat tu dengar. wahahaha.. kejam betul syieda ni.




ok dah nak ciap balik. sape-sape nak dengar lagu tu, ce dengar di youtube. tajuknya Buatku Di Sana. kekeke.. tetibe terlayan lagu ni.








yang benar

ketidak elertan membawa padah!

Assalamualaikum... 

dalam hati tengah runsing ni, boleh syieda buat perkara yang agak kelakar di sini. di blog syieda sendiri. hikhik.. syieda cek sidebar syieda. part updated (bloglist) kunonnya nak blogwalking la. @_@

pastu terpandang name syidot. dalam hati "aik bile mase letak link blog baru pulak ni" . xglemer pun. kahkah.. gelak jahat. ok sini dah tipu sikit. hihihi pastu tekan la link blog nye..

sekali link ke blog ni syidot. readers kenal ke syidot ni? hihihihi macam nak hentak kepala di kaki kerusi je. dengan ketidak alertan diri sendiri. hikhik..



hahaahahahahahaha... nak gelak sampai sampai ke rumah. kihkih.. hujan sekarang, macam mane nak balik? bungkus diri dengan baju dan seluar hujan. jom main hujan! hihihi - errkkk mr muncit suruh syieda g jumpe die, nak bawak syieda ke satu tempat katanya... soooooo surprise.. hikhik...

jom gelakkan syieda. hihihihi @_@



yang benar

fikiran serabut

Assalamualaikum... 

entah kenapa sejak dua menjak ni, fikiran serabut saja. rasa nak menangis saja. untuk lepaskan apa yang terpendam selama ni. sesungguhnya diri ni tidak kuat untuk memendam perasaan seorang diri. @_@ 

selera makan pun tumpul. tumpul? takde selera nak makan. turun beli ais-krim saja. niat di hati nak bedal ais-krim Magnum lagi. tapi disebabkan selera tumpul. tertelan ais-krim "lampu isyarat" saje. takmo makan yang mahal-mahal bila hati tak tenang.. 





"ya Allah..kuatkanlah hambaMU ini untuk menghadapi setiap dari ujianMU. aku tidak kuat untuk menghadapinya.. berikanlah sedikit kekuatan untuk aku hadapinya..."




yang benar

terasa bahangnya

Assalamualaikum... 

hari ni rasanya setelah mendapat perkabaran baik. badan ni mulai rasa ketidaksedapannya. terasa panas. aduhhh... terasa pening kepala, terasa sakit kepala. @_@ kepala sudah pusing-pusing.. uwaaaa...

dari pagi asik menguap je. terasa nak tido. kalaulah bekerja sendiri. kan seronok boleh landing anytime. hikhik.. harap-harap badan masih kuat hingga syieda sampai rumah. bawa moto seorang diri. aduhhhh.. mengade la syieda!

memandangkan cuaca hari ni sangat indah. takde awan mendung berarak kelabu, tiada angin datang berlalu pergi. moga-moga keadaan trafik berjalan dengan lancar. mahu pulang cepat dong!

malam nanti kalau sempat. kalau tiada panggilan kecemasan dari Muncit. kalau tiada aral melintang, bolehlah syieda berblogwalking, berjoging, bergosip dengan kawan-kawan syieda ni. hihihi rasanya xsempat berblogging ke semua blog yang syieda dah folo sebelom ni. dalam 800 blog kalau tak silap syieda. kalau silap tu, maap la ye? hehehe..

sudah mulai terasa rindu mak di kampung. seminggu tak call. hukhuk.. macam dah bertahun tak call. nak bergosip dengan mak. dah sakit baru teringat mak. bertuah punya anak! @_@


kan comel bile demam mak jaga macam ni. hukhuk bila hidup jauh dari mak, semue impian ni hanya sekadar di pinggiran. sekadar angan-angan. hukhuk.. @_@ 

tak sabar tunggu bulan 6 nanti. takde aral, nak balik lame sikit di kampung tu. ihihihihi -.- 




yang benar