Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

penangan isu semasa

Assalamualaikum & Selamat Tengah Hari Khamis
Hai! Hari ini lunch di dalam pejabat saja. Malas nak menapak turun ke bawah. Bawa bekal nasi goreng, sebab tu alasan malas mula keluar dari mulut ni.
Alang-alang lunch dalam pejabat, sambil berblogwalking untuk mengetahui isu semasa
Baca hanya untuk seketika saja. Lepas tu terus update blog sendiri. itu saja nak gitau. hehe

#virus detected lepas masuk ke salah 1 blog ni. terus hilang mood untuk online.

Fasa pertama kami

Assalamualaikum & Salam berhujung minggu.
Hari ini selesai sudah edisi cubaan untuk berblogging semula. Hampir 4bulan tidak memasuki ruangan ini. Sudah kekok rasanya. Entri terakhir pun yang bertajuk Hai! sudah lama terkubur diam membisu. eh! 

Almaklumlah fasa pertama perkenalan di alam perkahwinan. Berkenalan dengan kekasih hati yang sah. Mengenali diri masing-masing dengan lebih dekat. Segala keperluan masing-masing sudah berubah. Dulu beli apa-apa, sorang-sorang saja. Sekarang ni, nak beli barang, asyik nak en.suami ikut saja. hehehe mengada la pulak
Sekarang sudah genap 3bulan mendirikan rumahtangga bersama en.suami. Kami masih di tahap menyesuaikan diri dengan segalanya. 
Dulu balik kerja, makan nasi bungkus kalau rajin sangat baru masak. Tapi sekarang, lebih suka masak untuk en.suami jamah lepas hampir seharian tidak berjumpa. ececece.. tambahan waktu makan tengah hari masing-masing makan di luar (kedai). Banyak sangat abam aji dalam makanan. ss masak makan malam. Kami berd…

Undangan Majlis Perkahwinan Shuhaida & Azizul

ENTRI INI MELEKAT HINGGA TAMAT TEMPOH SAHLAKU
Assalamualaikum w.b.t & Selamat Sejahtera,
"Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah itu bahawa Dia jadikan bagi kamu pasangan hidup agar kamu mendapatkan ketenangan/kebahagiaan bersamanya. Kemudian Allah ciptakan di antara kamu berdua mawaddah dan rahmah." (Surah al-Rum, Ayat 21)
Kami, NOOR SHUHAIDA BINTI MAT SAAD dan AZIZUL HAFIZ BIN A.LATIB, dengan rendah diri dan rasa penuh kesyukuran ke hadrat Illahi serta penuh takzim ingin menjemput saudara-saudari, sahabat handai serta seluruh kenalan ke MAJLIS PERKAHWINAN kami seperti berikut :-
Majlis Akad & Walimah - Sebelah perempuan : Tarikh : 17 Ogos 2013 / 10 Syawal 1434 Hari : Sabtu Waktu : 12 Tengah hari - 6 Petang Tempat : Kampung Pida 2, Pulau Chondong, Mukim Jeram, 06000 Jitra, Kedah.
Semoga dengan kehadiran serta iringan doa restu rakan-rakan serta keluarga akan menyerikan lagi majlis kami serta dilimpahi rahmat dan diberkati Allah s.w.t.
#Kepada sahabat handai yang m…

FIRST GIVEAWAY BY A&D kRAF

KLIK BANNER UNTUK JOIN
SYARAT-SYARAT 1. Wajib ada facebook dan blog. 2. Buat entri bertajuk "FIRST GIVEAWAY BY A&D kRAF". 3. Follow blog dan like fanpage. (BLOG ) A& D KRAF | CAHAYA HATI NAZIEQA | AJAIBNYA CINTA DIANA (FANPAGE ) A&D kRAF
4. Klik iklan sponsor - *TUNGGU SAMPAI HABIS LOADING. TOLONG JUJUR* 5. Publish! Dan tinggalkan link entri diruang komen.Tempat lain tidak akan diterima.. 6. Tarikh tamat 2 OGOS 2013. Umum pemenang 3 OGOS 2013.
# PEMILIHAN PEMENANG BERDASARKAN RANDOM.ORG #

Giveaway Rekaan Sendiri By Eymasu

Klik banner untuk sertai
Syarat2 wajib Menetap di MalaysiaBuat entry tajuk di atas 'Giveaway Rekaan Sendiri By Eymasu'Copy banner simple kat atas dan backlinkkan ke entry ini.Letakkan Link Entry di Kotak Comment tempat lain saya tak nakKlik Iklan gambar di bawah wajib..clear cache and cookies dulu tak reti lihat di SINI (saya pinjam dari Aireen..hehe..^_^) *jujur dan tunggu loading sampai habis ok

Follow Blog EymasuEymasuandworldcraftOrdinaryalyaaSuperdreamlandArrienloveNajihah90DuniaimpiansaintiesNasyaahmad-storyoflifeSyeedasanieyAreenaulim
Like Page lihat page penganjur :)

Hadiah Top referrel 1 set bantal couple rekaan sendiri10 biji brooch rekaan sendiri
Random keychain nama 2 pemenang -AlyaaShiseido Black Mask 2 pemenang-Cik Hawareview blog untuk 3 pemenang-Arrien3 brooch 3 pemenang-NajihahBrooch 2 pemenang -Nur IzzatieEdit blog 2 pemenang-Nur Izzatiekad raya seorang-Nur Izzatie3 header 3 pemenang-Nasya2 edit blog 2 pemenang-Nasya2 brooch 2 pemenang-Syeeda15 bloglist 15 pemenang-A…

Kenali diri ini

Kenali diri ini
Rupanya masih ramai yang tidak mengenali diri ini. ramai yang tersalah anggap. menganggap diri ini terlalu negative. eh! saya pun ada sikap sayang menyayang tau? even takutkan kucing, saya still bagi kucing makan (walaupun jarak saya dan kucing hampir sedepa)
sedih apabila semua orang menganggap diri ini terlalu emotional. sehinggakan, ada yang memberi amaran agar saya tidak merosakkan sesuatu majlis. apakah saya ini perosak majlis ke? so sad..
saya ni bukanlah seorang pendendam, sebabnya memory saya tidak mampu menyimpan sesuatu perkara terlalu lama di dalam hati, mahupun fikiran. jadi, usahlah ingatkan sesuatu peristiwa yang menyakitkan hati saya. in sha Allah, saya akan lupakan perkara itu.
kalau saya diamkan diri, tidak menyebut sesuatu perkara itu, bermakna saya sudah lupa. jadi janganlah mengungkit/membangkitkan isu sensitif itu lagi. hormatilah 'short term memory' saya ni. takyah nak ingatkan saya. biarlah saya lupakan hal itu.
jadi kepada yang tidak meng…

Simple Segmen Saya Nak Kad Raya

Syarat: Semestinya followers blog Bila Jari Mula Menaip.Buat satu short entri bertajuk "Simple Segmen Saya Nak Kad Raya", letakkan banner di atas dan linkkan ke entri ini.Klik SINISINISINISINISINISINI -Jujur itu penting-Tinggalkan URL link entri di ruang komen entri ini.
Hadiah : 15 kad raya akan diberikan pada mereka yang bertuah mengikut random. 5 daripadanya akan mendapat satu penanda buku daripada EkaTikah Craft dan akan tersenarai dalam bloglist Blog Bila Jari Mula Menaip.Tamat : 28 July 2013 10 malam

Berdebar-debar

Berdebar-debar
tinggal 20 hari lagi sebelum di ijab kabul. di dalam hati, hanya Allah yang tahu macam mana perasaan ss. berdebar, takut, sedih, gembira semua ada. sesiapa yang sudah berumah tangga mesti tau macam mana perasaan ss pada waktu ni. susah betul nak terangkan.
tidur tak lena, mandi tak basah, makan lalu. hahaha harap-harap janganlah berat badan naik lepas raya ni. kalau tidak, pengsan nak diet dalam masa seminggu lepas raya. >.< 
blog ni update tentang hal kahwin sajalah buat masa sekarang. masa cepat berlalu pergi. sedar tak sedar sudah hampir sebulan ss tidak sibukkan diri dengan blog. lepas ni entah macam mana keadaan blog ni. hohoho

nak update blog di office, waktu-waktu tertentu saja dapat update blog. curi-curi pulak tu. bila ada peluang, idea sudah ke laut pacific. last-last tak ber'update'.

#jemput datang ke majlis ss 10 Syawal nanti ye? :)

Tips kekal segar di bulan Ramadhan

Tips kekal segar di bulan Ramadhan
Sudah hampir seminggu umat Islam menyambut ketibaan bulan Ramadhan, hari ni baru ada kesempatan untuk berkongsi dengan kalian. >.< dan ada di antara tips ini, telah ss praktikkan.
Tips kekal segar di bulan Ramadhan : AktivitiPenuhkan hari kalian dengan aktiviti-aktiviti luar. Jangan duduk rumah sepanjang hari, 2,3x ke dapur, memang perut akan rasa lapar. Selesai sediakan juadah berbuka, eloklah keluar bersiar-siar sementara menunggu waktu berbuka.Senaman ringan, seperti mengemas rumah, berjalan kaki, bersiar-siar di taman sesuai untuk dipraktikkan di bulan Ramadhan ni. Kalau awak berjogging, lari bagai nak rak, jatuh tergolek susah pula. sebab perut tengah kosong. :) buatlah aktiviti yang sepatutnya.Menu sahurBiasakan bersahur dengan nasi. ini mengelakkan perut masuk angin. nanti asyik pasang boom dalam office tu. heheheheBanyakkan makan sayur-sayuran, elakkan makanan bergoreng. Makanan bergoreng boleh buatkan kita cepat rasa haus.TidurElakkan …

Tak boleh follow back!

SS ingin menyusun 10 jari memohon kemaafan, SS tidak dapat follow back sesiapa yang sudah follow ss. entah di mana silapnya. sedih la juga. sign in google, tapi stuck di situ berkurun lama.
Inilah bahana terminate internet. nak online terpaksa guna hak syarikat. biasa lah, macam-macam diorang block. hehehe.. nak joint any contest pun susah, sebab FB pun kena block. adat meminjam, biasalah. >.<
jangan lupa tinggalkan link blog kalian di Exchange Link. :)

Ramadhan al-mubarak

Ramadhan al-mubarak
Tengah google kek untuk majlis akan menjelang tidak lama lagi. ss ternampak cupcakes red velvet ni. Kualiti gambar ni ataupun cupcakes tu sendiri yang membuatkan ss tertarik? warna merahnya menarik hati. *bulan posa ni macam-macam dugaan tengok makanan* hehe Di sini ss nak ucapkan SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK. semoga Ramadhan kali ni lebih bermakna dari sebelum ni.
#red velvet

GA Ramadhan Raya by Emas Putih

Senarai Hadiah <--Jom lihat hadiah untuk GA ini. Tarikh Mula 10 Julai 2013- 24 Julai 2013 (11:59pm)

Hadiah Top Referral - RM50 85 Hadiah untuk dimenangi

Syarat Wajib Follow blog sponser, like fanpage, follow twitter,Follow G+ yang bawah (a) (b) (c) (d) (e)

(a)Follow Blog Emas Putih , Mialiana , Mahamahu , Mahagosip , Baby Comel , Eizzyana , Dua Qaseh , Hakimie Putra , Fiey Ahmad , Syan , Haryati , Kyle Kesha , Sha Dhira , MiszNadea , Shida Radzuan ,Farhan Choco , May-II , Mahira .

(b)Like Fanpage

Isi Borang Nikah Lelaki Selangor (online)

Selesai Ujian HIV tempoh hari. Seterusnya, kami mengisi borang kebenaran nikah. SS masih ingat sikit-sikit masa kursus pra perkahwinan tempoh hari. Penceramah ada terangkan procedur-procedur untuk isi borang nikah ni.

Dalam kursus pra perkahwinan tempoh hari, penceramah ada menyatakan, sekiranya ;
kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang sama. borang kebenaran nikah boleh di isi bersama.kedua-dua bakal pengantin lelaki dan perempuan berasal dari kariah yang berlainan, borang kebenaran nikah hendaklah di isi oleh bakal pengantin lelaki terlebih dahulu.Borang 2A : bakal pengantin lelakiBorang 2C dan 2D serta borang wali : bakal pengantin perempuanselesai isi borang. bagi kepada pihak pengantin perempuan (luar Selangor)
Procedur Isi Borang Kebenaran Nikah (Lelaki Selangor) :
Borang boleh di isi secara terus online di SINI. Daftar masuk dengan menggunakan no IC anda.Isi borang 2A untuk lelaki yang tinggal di Selangor.Pastikan anda sudah tahu :Tarikh Nikah (dal…

Ujian Saringan HIV

Ujian Saringan HIV

Sejak terminate P1 wimax ni, ss sudah susah update blog. tambahan pula semakin hari semakin banyak benda kena diberi perhatian serius.
Hari Isnin (10 Jun 2013) yang lepas, selesai buat Ujian Saringan HIV. pada hari tersebut, ss cuma amik cuti separuh hari. ss dan en.tunang pergi ke Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA. di Sg. Chua, Kajang. pada hari tu, tidak ramai orang. jadi sebarang appointment tidak di perlukan.
Sebaik sampai jam 1.30 petang, kaunter masih di tutup. Setelah kaunter di buka pada jam 2 petang.
Dapatkan Borang ujian di kaunter. Borang tersebut disertakan bersama buku kecil warna : biru (lelaki), dan pink (wanita). Dua warna sahaja

Salam kerinduan

Jumaat petang ss akan berangkat ke Sabah. kepada sesiapa yang berada di Sabah. bolehlah kita berjumpa (kalau diizinkan) :) in sha Allah.. hanya 3hari di sana
dan
ss mungkin akan jarang update blog. internet di rumah bakal di terminate dalam 10hari lagi. mungkin lambat untuk ss kembali aktif berblogging. 
kepada kawan-kawan. sudi-sudikanlah tinggalkan jejak kalian. ada kesempatan ss akan melawat. 
salam rindu dari ss.




The First G Giveaway by Lulla

Syarat - syarat : Blogger MalaysiaFollow blog , Like pages , klik earnings , komen entri dan like gambar para sponsor yang baik hati .Buat satu entry "The First G Giveaway by Lulla" . Ambil banner transparent dekat atas , tempekkan dalam entry dan link kan ke entri GA ini .Tag 3 orang rakan blogger dan pastikan diorang tahu .Tinggalkan link entri GA korang dalam comment box dekat bawah ^^
Senarai Hadiah : Blog Review ( 24 )Bloglist ( 10 )Affiliates ( 20 )Top Up RM10 ( 4 ) Top Up RM5 ( 13 )Top Up RM3 *maxis only* ( 5 )Header Blog ( 8 )Edit Blog ( 2 )Cursor ( 5 )Kertas Bintang + LOREAL leave-in-mask *sample* ( 1 )10% Barangan di Page Jom Cantik ( 6 )Doodle ( 5 )Banner ( 2 )
PEMBAHAGIAN HADIAH : Top Referrer *using nuffnang*Cabutan *secara manual* 
TAG http://calculaterror.blogspot.com/ http://hasyimahshe.blogspot.com/ http://www.fardiyah.blogspot.com/
DEADLINE : ikut suka hati Lulla sehingga jumlah peserta mencecah 100+

Selamat Hari Guru

Selamat Hari Guru
ss ingin ucapkan Selamat Hari Guru kepada cikgu-cikgu yang telah mengajar ss dari tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, hinggalah ke universiti. dan tak lupa juga kepada "cikgu" di pejabat sana. terima kasih yang tak terhingga dari ss.

dan tidak dilupakan jua, kepada semua cikgu-cikgu di Malaysia ni. Selamat Hari Guru. pengorbanan kalian amatlah besar ertinya kepada kami semua. tiada cikgu, tiadalah kami berdiri di sini sebagai insan yang berguna kepada nusa dan bangsa.


breakfast with Ribenna, kurlas kau Jah!

Glucolin perisa Blackcurrant
sudah menjadi rutin setiap pagi ss akan breakfastair Ribenna ni bersama biskut Jacob's. ini untuk menambah sedikit tenaga yang telah hilang dek kesihatan makin merosot sejak dua menjak ni.

ss belum pernah rasa selain perisa Ribenna ni. staff office siap tegur "pagi-pagi dah minum air Ribenna, kurlasss kau Jah!" hahaha




Perginya seorang permata hati indah, Aqil Hamzah

Ini adalah entry copy paste dari blog kak Erina. sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah adik Aqil Hamzah.
25 April 2013 (Khamis) Genap Aqil setahun 2 bulan. Aqil mula demam. Hari2 sebelumnya dia seorang anak yang ceria, aktif macam biasa. Makan pun berselera. Comel dengan keletahnya.Kami ingatkan demam ni mungkin demam nak "tambah akal" atau nak tambah gigi. Sebab kebiasaanya Aqil akan demam bila masuk "bulan" baru. Tapi kami tak pernah pandang remeh kalau Aqil sakit. Risau tu sentiasa ada. Petang tu kami ke DEMC, suhu Aqil 38.3. Dr. Aida check Aqil. Check telinga, nafas, heartbeat. Semua ok. Alhamdulillah. Doktor kata demam dan tekaknya merah sikit. Nafas pun ok takde bunyi. Doktor bagi paracetamol syrup dan ubat selsema. Aqil selsema sikit sebab doktor kata dalam hidung Aqil ada macam berkuping2 (hingus kering).
Lepas makan ubat, Aqil ok. Demam kebah. Aktif. Kami bagi dia ubat setiap 4-5 jam. 2 hari lepastu kami perasan Aqil demam lagi. Demam dia akan ke…