Pink ft Nate Ruess - Just Give Me a Reason



Song : Just Give Me A Reason"
Artist : Pink feat Nate Ruess

Right from the start
You were a thief
You stole my heart
And I your willing victim
I let you see the parts of me
That weren't all that pretty
And with every touch you fixed them

Now you've been talking in your sleep, oh, oh
Things you never say to me, oh, oh
Tell me that you've had enough
Of our love, our love

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
We're not broken just bent
And we can learn to love again

I'm sorry I don't understand
Where all of this is coming from
I thought that we were fine
(Oh, we had everything)
Your head is running wild again
My dear we still have everythin'
And it's all in your mind
(Yeah but this is happenin')

You've been havin' real bad dreams, oh, oh
You used to lie so close to me, oh, oh
There's nothing more than empty sheets
Between our love, our love
Oh, our love, our love

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
I never stopped
You're still written in the scars on my heart
You're not broken just bent
And we can learn to love again

Oh, tear ducts and rust
I'll fix it for us
We're collecting dust
But our love's enough
You're holding it in
You're pouring a drink
No nothing is as bad as it seems
We'll come clean

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
That we're not broken just bent
And we can learn to love again

Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
That we're not broken just bent
And we can learn to love again

Oh, we can learn to love again
Oh, we can learn to love again
Oh, oh, that we're not broken just bent
And we can learn to love again

Blue Van Giveaway II



Klik banner untuk sertai

Syarat-syarat :
  1. Anda adalah warganegara Malaysia
  2. Follow blog ini.. (My Blue Retro Van)
  3. Like page E2 SHoP di facebook
  4. Tinggalkan url enrty anda di ruangan komen berserta nama di facebook

Hadiah :
5 pemenang yang bertuah akan mendapat 2 paket SHISEIDO Black Mask

Tarikh Tamat
31 Mac 2013

MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara



Klik banner untuk sertai

Syarat-syarat :
  1. Follow Blog Bicara Mak Dara
  2. Buat entri dengan tajuk "MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara"
  3. Masukkan Banner Di Atas Ke Dalam Entry dan Linkkan Ke sini .
  4. Copy paste senarai penaja di bawah ke dalam entry anda itu.
  5. Tag 3 Orang Rakan Anda Untuk Menyertai GA Ini. (Dan mereka harus tahu akan GA ini)
  6. Setelah selesai sila tinggalkan Url link entry di kotak komen di bawah ya..

Tarikh Tamat :
31 March 2013

Tag :

Segmen Topup By Afiqah Adzan


Klik banner untuk sertai

Syarat-syarat penyertaan :-
  1. Follow blog INI
  2. Like fanpage blog ni.
  3. Follow twitter Fiqah ( Tiada paksaan ) Link
  4. Buat entri bertajuk ' Segmen Topup By Afiqah Adzan ' dan tempekkan banner di atas dan backlinkkan ke entry ini . Kemudian , tinggalkan link anda di kotak komen .
  5. Follow dan like semua sponsor.
  6. Tag seorang atau lebih rakan blogger anda

Senarai hadiah :- Mencari 11 orang pemenang.
  • Rm5 x 2 dan Rm10 x 2 oleh shaeezah
  • Rm5 x 2 ( Maxis ) oleh Najwa Ayuni
  • Rm3 x 3 oleh Dzafirah
  • Rm5 x 2 oleh Eihah Farihah

Cara pemilihan pemenang :-
Melalui En.Random 

Tarikh tamat :-
30 Mac 2013 tepat jam 12 malam.

Tag

Pencarian rakan beloglist April & Mei by cik akak


Klik banner untuk sertai

Syarat 
  1. terbuka kepada semua rakan belog Malaysia
  2. Tempek gambar comel yang kat atas tu dalam entri....
  3. Dan link kan balik dalam kotak komen cik akak....

20 penyertaan terawal akan direview


Tarikh Tamat
1 April 2013

Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com




NAILI SHOPPE : Kedai Online Termurah Di Pasaran

Naili Shoppe merupakan pemborong, pengedar dan penjual pelbagai produk kecantikan, kesihatan, tudung (bawal, labuh, ratu), stoking buluh, shawls serta pelbagai jenis aksesori bagi Putrajaya, Bangi, Sepang, Salak Tinggi, Puchong, Kajang, Seri Kembangan dan kawasan sekitarnya.

Antara produk kesihatan dan kecantikan yang dijual di Naili Shoppe ini ialah D’Herbs, Anugerah, V’Asia, Jamu Ratu Malaya, Nurbeautyline, Fellina, Megah Perawan, CocoaCollagen, Avail, Pamoga - Vida Beauty, Beauty Umairah, Tropica Bioherbs, Jamu Jelita, Hijrah, Smartherbs, Pompure, D’Qistee, Produk Sunnah, Jerslin, Jamu Ratu Dara dan banyak lagi.

PEMBELIAN SECARA ONLINE AMAT DIALU-ALUKAN

Untuk keterangan lanjut sila hubungi :-
Puan Naili : 013-3913 349
Emel  : nailishoppe@gmail.com

Alamat Premis :
Naili Shoppe
T00-UF2, Blok C
Pangsapuri Putra Damai
Jalan P11E Presint 11
Putrajaya

Business Hours :
Isnin – Jumaat ( 10 pagi – 9 malam )
Sabtu – Ahad ( 10 pagi – 8 malam )


Syarat Penyertaan Giveaway
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Like Fanpage NailiShoppe dan Add To Circle Google+ Naili S
  3. Like Fanpage Keledek Pedas dan Add To Circle Google+ Dennis Zill
  4. Buat entri bertajuk Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com
  5. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  6. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
  7. Pemenang akan ditentukan melalui cabutan bertuah secara manual.
  8. Giveaway ini akan berlangsung dari 12.01 pagi 23/3/2013 sehingga 11.59 malam 7/4/2013

Hadiah Giveaway - Wang Tunai Berjumlah RM 200.00
  • Pertama : RM 40 X 1 orang
  • Kedua : RM 30 X 2 orang
  • Ketiga : RM 20 X 2 orang
  • Keempat : RM 10 X 6 orang

Marilah join beramai-ramai. Giveaway ini dianjurkan oleh Naili Shoppe dan Mykeledek dengan kerjasama Mialiana.com

First Giveaway By Hard



Syarat-Syarat:
  1. Follow blog INI
  2. Follow Twitter INI
  3. Like Gmbr INI

Cara Penyertaan :
  • Follow smue sponsor,like Fanpage sponsor,klik iklan sponsor,Follow twitter - (sila jujur)
  • Buat Entry psl Giveaway ni
  • Tngglkn link Giveaway bkn link blog dkt ruangan komen

Cara buat entry:
  • Letakkn banner kt ats tu dlm entry
  • tag skurang-kurangnya 2 blogger lain dn pstikn diorng tau
Tarikh Tamat
26 April 2013

Tag

Fantastic Challenge Giveaway by Rochelle


klik banner untuk sertai


Syarat-syarat
  1. Follow blog ni 
  2. Like fanpage
  3. Follow facebook 

Senarai Hadiah
  • Topup RM3 rangkaian Maxis - 1 pemenang ( Ahmad )
  • Bloglist - 30 pemenang ( Cik Fie )
  • Bloglist - 2 pemenang ( Nabila )
  • Bookmark - 5 pemenang ( CCI )
  • Review blog - 2 pemenang ( Mohd Zuhri )
  • Bloglist - 10 orang ( Rochelle )
  • Bookmark - 1 pemenang ( Shida )

Tarikh Tamat
7 April 2013

Segmen Terbaru : Cari Bloglist Sambil Menang Hadiah!



klik banner untu sertai


Syarat-syarat
  1. Follow blog/twitter dan like sponsor [kalau tiada twitter/facebook boleh abaikan]
  2. Buat entri
    • Tajuk "Segmen Terbaru : Cari Bloglist Sambil Menang Hadiah!"
    • Letak banner dan linkkan semula ke sini
    • Tag kepada rakan-rakan anda
    • Publish!
  3. Letak link entri dekat bahagian komen

Hadiah-Hadiah
  • Bloglist Sebulan [April] X 20 (NabilaMedan)
  • Topup RM5 X 2 (Adib)
  • Review Blog X 3 (Izzati)
  • Hadiah Misteri X 3 (CikPensil)
  • Bantal Comel [35cmx35cm] X 1 (Yana)
  • Topup RM10 X 1 (SaidatulQifayah)
  • Brooch Felt X 2 (Eymasu)
  • Topup RM5 X 2 (Radhiah)
  • Topup RM5 X 1 (DalilahZamri)
  • Keychain X 1 (DalilahZamri)
  • Topup RM5 X 1 (BedakSejuk)
Tarikh Tamat
31 March 2013

Tag

segmen 5 hari by yana



klik banner untuk sertai

syarat-syarat
  1. follow blog yana 
  2. follow sini (wajib bgi yg ada)
  3. buat satu entri tentang 'segmen 5 hari by yana'
  4. segmen bermula 27/3/2013 - 31/3/2013
  5. senarai peserta akn diupdate pada 31/3/2013
  6. pemenang berdasarkan random dan akan diumumkan pada 1 @ 2 april 2013

hadiah menanti pemenang
  • topup rm5 maxis/celcom 1x
  • header 5x
  • review blog 5x

Tarikh Tamat
31 March 2013

tv untuk ABPBH



dua tiga hari lepas ss ada suarakan pendapat nak beli tv. atas ihsan en.tunang mencari tv untuk ss di Mudah. akhirnya malam tadi ss dan en.tunang dapat juga tv secondhand baru

alhamdulillah, tv tu masih dalam keadaan baik. buat orang bujang macam ss ni. adalah lebih elok beli secondhand dulu. nak beli baru macam tak berbaloi, sebabnya ss bukan selalu tengok tv

tapi dalam waktu yang sama, tak sabar nak tengok ABPBH 7 April 2013 nanti. sebab tu nak beli tv baru! hehe 

en. tunang diperlukan sebab dia nak kena angkat tv tu naik tingkat5 rumah sewa ss. mau semput kalau ss angkat. eh! bukan setakat semput. baru angkat, dah terpengsan! berat!

#lcd, led tak mampu lagi nak beli. :p


Hotfm

97.6 HOT FM listen Online

setiap pagi layan Hotfm ni seronok juga. dengar telatah 3 orang dj. FBI, AG dan Fafau. memang tak kering gusi dibuatnya. kekadang supervisor pandang, ss gelak sorang-sorang. hohoho paling best Top5 #AMkrew. Panggilan Hangit

kalau mengantuk ada baiknya dengar Hotfm Amkrew. pasti tercuit hati. 

Mee goreng Mamak


Mee goreng mamak tak cukup bulan

dari kemarin lagi sudah plan nak buat mee goreng mamak. tapi bila tiba hari yang dinanti, mee goreng mamak tak cukup bulan yang terhasil. geramnya! 

hari ni ss habiskan masa bersama sudoku dan kemas rumah. penyakit M mula menguasai diri. insyaAllah malam nanti kalau tiada gangguan teknikal, lawatan demi lawatan akan ss buat. :)

maafkan ss kalau sekarang rajin buat entri pendek. sebab utamanya. kalau entri panjang, nanti ayat yang sama berulang. =( lagi dasyat!

#jemput makan tengah hari semua. >.<

#1 GIVEAWAY by ARA CRAFT


Klik banner untuk joint

SYARAT-SYARATNYA :
  1. Follow blog ARa Craft [LINK] (WAJIB)
  2. Follow blog kedua saya [LINK] (OPTION)
  3. Like page rasmi ARa Craft [LINK] (WAJIB)
  4. Buat satu entry yang bertajuk #1 GIVEAWAY by ARA CRAFT dan hendaklah COPY banner GA di entry anda. (WAJIB)
  5. Tinggalkan link enty anda di ruang komen di bawah. (WAJIB)
  6. Letakkan banner GA di sidebar blog anda (OPTION)

SENARAI HADIAH: [AKAN DIUPDATE]
  • 2 pcs ID CARD HOLDER .
  • 4 pcs CUTE OWL KEYCHAINS.
  • 6 pcs TULIP FELT FLOWER
  • 4 pcs HEART SHAPED KEYCHAINS.

SPECIAL FOR TOP REFERRAL :
Hadiah Misteri

Tarikh Tamat :
23 April 2013

nak cerita apa sebenarnya?



akhirnya wifi dapat beroperasi dengan baik sejak petang tadi. dapatlah ss menghabiskan hujung minggu bersama blog tersinta ni! :D sangat teruja.

tengah malam baru dapat online. tadi ss leka menonton perlawanan bola sepak Malaysia lwn Yemen. Malaysia menang (2 gol) hasil jaringan Azamuddin Akil dan Khyril Muhymeen. dalam kumpulan D, Malaysia tempat ke-3 dengan kutipan mata 3 di bawah Bahrin dan Qatar.

kalau Malaysia dapat jadi juara Kumpulan pun ss berbangga sangat! :) hohoho sebenarnya ss pun tak tahu nak cerita apa dalam entri ni. pasai wifi ke bola? :p

#cek bangga dengan Khyril. hehe :p

Selamat menjawab



Kepada calon SPM 2012. semalam keputusan SPM keluar. mesti ada antara kita berdebar-debar kan? ss pun berdebar bagi pihak adik ss. hihihi macam ss pula yang ambil periksa hari tu. 

kepada yang dapat keputusan terbaik. diucapkan TAHNIAH! hasil titik peluh anda membanting tulang 4 kerat untuk study, akhirnya membuahkan hasil! mak ayah yang dah berjanji nak hulur hadiah tu, jangan buat-buat lupa pula. haha

tapi, kepada adik-adik yang mendapat keputusan yang kurang memberangsangkan, janganlah sedih. ini adalah permulaan dalam kehidupan kalian


tiada lagi blogwalking






nampaknya mulai hari ini hingga awal bulan April ss terpaksa buat mahupun post entri di office. ini disebabkan oleh wifi P1 ss sudah terlebih Usage Quota. sedih!

25GB telah habis walaupun baru setengah bulan. kalau sekadar blogging, berfacebook, bertwitter pun boleh habis sampai 25GB. agaknya Abg Ben Ashaari macam mana la dia berblogging. mustahil! setiap bulan kena top up RM30 untuk tambahan 4GB. tapi STILL tak cukup. tak faham betul. 

maka, blogwalking hanya akan dilakukan awal bulan depan. hukhuk. sedihnya! 

#balik kerja pasti akan jadi macam kucing di atas. boring. mati akal sebab tak boleh berblogging. T.T


Biskut Tiger kegemaranku!



biskut ni sudah sebulan berkampung di bilik ss. baru 3 keping terhadam dalam usus comel ni. ss memang kurang sangat biskut. tapi di sebabkan ada orang hadiahkan. hahaha.. terpaksa makan juga. 

expired date December 2013. mampukah ss habiskan 1 tin ni sebelum December nanti? pengsan! orang dah cakap tak makan biskut. lagi dia bagi biskut. 1 tin pula tu. dia punye biskut seminggu dah habis. sabar saja.

agaknya dia tak tahu ss ni kurang makan biskut kot. tapi kalau berkumpul ramai-ramai sambil borak, boleh jadi ss makan. chaiyok2!!

#neeya sarankan bawak berkelah di opis. cepat sikit habisnya. hehe
*dia = en.tunang

Sleeq ft Aaron Aziz - Salam Semua




Lagu : Salam Semua
Artis : Sleeq ft Aaron Aziz

Semangat aku yang membara
Sekuat semangat bercinta
Ku rela tinggal kan segala nya
Assalamualaikum semua

Bukan ku lupa
Ku tak akan lupa
Semuanya ku bawa ke situ
Soalnya dimana
Ke situ berada
Soalnya siapa berani ikut aku

Mereka kata ku lupa daratan
Dan ku hanya ingin mengejar nama
Mereka lupa ku mencari makan
Sampai bila aku nak tahan lapar

Kan ku janji mu untuk setia
Sekurangnya tiga tahun
Ku setia kalau kau bersabar
Kan dengan setiap naik ada turun

Mama ada Papa ada tolong jaga kan mereka
Sayang fahamkan aku sibuk dengan kerja
Dengan izin Tuhan perjalanan kita lancar
Naskar aku balik kampung macam askar

Repeat [*]

Kan ku tinggalkan semuanya
Keluarga yang ku sayangi
Doa dari ibu ayah
Sokongan saudara
Memberi kekuatan padaku
Sepanjang perjalanan ini

Kadangkala di dalam kerjaya memerlukan pengorbanan
Dan pengorbanan itu penting dalam kerjaya
Ini lah cerita Aaron Aziz

Memang bukannya hatiku yang rela
Memang bukannya hatiku yang setuju
Untuk berjauhan dari keluarga
Untuk berpisah dengan buah hatiku

Ada yang kata diriku tak mampu
Bakat di wajah belum tahu laku
Jangan lah coba diri sendiri yang malu
Kemana pergi semangat orang melayu

Ku diberikan kekuatan
Danish Anaqi yang pertama
Keduanya insan yang terindah
Ku namakan dia Dwi Ariana
Cahaya mata yang melengkapkan keluarga Dahlia Arissa
Itulah hasil cinta diriku dengan Diyana

Repeat [*] (2x)

Air masak untuk kesihatan


entri copy paste juga ;)

apabila berada di office, terpaksalah minum lebih banyak air masak. tahu air masak tu yang mana? air masak tu, yang kita masak/jerang di dalam cerek di rumah tu. bukan air tapis ye? dalam kuantiti 2liter sehari. haa..

ss nak kongsikan sedikit kelebihan and kebaikannya air masak ni :
  1. Menguruskan badan : Khabar gembira buat para wanita yang tengah berdiet. Air putih tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita.
  2. Meningkatkan kesuburan : Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.
  3. Melancarkan sistem pencernaan : Minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.
  4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser : Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.
  5. Perawatan kecantikan : Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut.
  6. Tubuh lebih segar dan sihat : Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.
  7. Menyihatkan jantung : Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.
  8. Ubat kepada penyakit strok : Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.
 
 
* setiap hari mampu minum 1liter saja. macam mano??

Monday blues



setiap kali hari Isnin, pasti rasa malas nak bangun pagi. malas nak bersiap. malas nak pergi kerja. senang cerita. semuanya malas! :) seperti tidak puas habiskan hujung minggu. nak saja tambah cuti sampai hari selasa. hoho bagi betis nak paha pula. 

dibanding mereka yang terpaksa bekerja shift, hari sabtu mahupun hari ahad. masa bersama keluarga tiada. tuntutan kerja terpaksa ikut.

selamat bekerja! :)

#jangan sampai kena buat seperti dalam gambar diatas sudahlah. hehe

Segmen : Blog Paling Ringan by Blog Mrs. Lulla



klik banner untuk joint


Syarat penyertaan :
  1. Follow blog Mrs. Lulla .*blog nie la :) Atau masukkan blog Mrs. Lulla dalam bloglist korang. Supaya dapat tahu perkembangan segmen .
  2. Buat satu entry bebas bertajuk "Segmen : Blog Paling Ringan by Blog Mrs. Lulla"
  3. Tempek Banner simple dekat atas dan link kan ke entry segmen ini .
  4. Letak link entry korang dalam comment box entry ini SAHAJA . Link di tempat lain tak akan diterima

Hadiah 
  • RM5 Top up x 1 blogger + blog review
  • Blog review + bloglist VVIP x 5 blogger
  • Blog review x 10 blogger 

tarikh tamat :
21 March 2013

cinta laman sosial




ramai antara kita yang bertemu kasih di laman sosial. antaranya MySpace, Facebook, Tagged, Twitter dan banyak lagi. ada yang sudah berkawin dan berbahagia. ada juga yang baru bertunang, dan mungkin ada yang baru sehari dua mengenali pasangan tu sendiri.

jadi, sebagai langkah keselamatan. haruslah. jangan mempercayai 100% orang tersebut. kelak merana di kemudian hari. sudah banyak kes ss dengar berpunca dari laman sosial ni. menjual tubuh. dadah. lari dari rumah dan banyak lagi

di sini ss nak kongsikan sedikit tips untuk mengelak dari ditipu di laman sosial ni.
  1. jangan percaya dengan profile yang misteri
  2. lihat siapa rakan-rakannya
  3. jumpa di luar
  4. terima hakikat laman sosial tidak sama dengan realiti
  5. berkenalan dalam tempoh yang lama

#KB

hari Jumaat yang indah




setiap kali tiba hari Jumaat pasti gembira. kerana esok hari Sabtu, dan lusa adalah hari Ahad. tak lain dan tak bukan tentunya berkenaan hari minggu ! memang muka cuti la ss ni. hihi penat menelaah nota financial setiap hari. masa untuk berehat sememangnya amat ditunggu-tunggu.

maka mulai malam ni, ss akan mulakan aktiviti blogwalking. yeay! tak sabar ! nantikan ss malam ni.



Penyakit sombong


entri panjang lebar + copy paste .


Apakah tanda-tanda seseorang itu memiliki sifat sombong? Di antaranya:
  1. Payah menerima pandangan orang lain sekalipun hatinya merasakan pandangan orang itu lebih baik daripadanya. Apatah lagi kalau pandangan itu datang daripada orang yang lebih rendah daripadanya sama ada rendah umur, pangkat atau lain-lain lagi.
  2. Mudah marah atau emosional. Bila berlaku perbincangan dua hala, cepat tersinggung atau cepat naik darah kalau ada orang tersilap atau tersalah.
  3. Memilih-milih kawan. Suka berkawan hanya dengan orang yang satu ‘level’ atau sama taraf dengannya. Manakala dengan orang bawahan atau lebih rendah kedudukannya, dia tidak suka bergaul atau bermesra, takut jatuh status atau darjat dirinya. Bahkan dengan orang yang sama level dengannya pun masih dipilih-pilih lagi. Yakni dia suka dengan orang yang mahu mendengar dan mentaati kata-katanya. Mereka inilah saja yang dia boleh bermesra, duduk sama atau semajlis dengannya.
  4. Memandang hina pada golongan bawahan.
  5. Dalam perbahasan atau perbincangan, selalunya dia suka meninggikan suara atau menguatkan suara lebih daripada yang diperlukan.
  6. Dalam pergaulan dia suka kata-katanya didengari, diambil perhatian dan diikuti. Sebaliknya di pihaknya sendiri, susah untuk mendengar cakap atau nasihat orang lain serta tidak prihatin dengan cakap orang. Apatah lagi untuk mengikut cakap orang lain.
  7. Dalam pergaulannya, dia saja yang memborong untuk bercakap dan tidak suka memberi peluang kepada orang lain bercakap. Kalau ada orang lain bercakap, dia suka memotong percakapan orang itu.
  8. Kalau dia jadi pemimpin, dia memimpin dengan kasar dan keras terhadap pengikut-pengikutnya atau orang bawahannya. Ia membuat arahan tanpa timbang rasa dan tidak ada perikemanusiaan. Kalau dia menjadi pengikut, susah pula untuk taat dan patuh pada pemimpinnya.
  9. Susah hendak memberi kemaafan kepada orang yang tersilap dengannya. Bahkan ditengking-tengking, diherdik, dikata-kata atau dihina-hina. Di belakangnya diumpat-umpat.
  10. Kalau dia yang bersalah, susah dan berat hendak minta maaf. Rasa jatuh wibawa bila merendah diri meminta maaf. Bahkan dia tidak mengaku bersalah.
  11. Dia suka dihormati. Tersinggung kalau tidak dihormati. Tetapi dia sendiri susah atau berat untuk menghormati orang lain.
  12. Mudah berdendam dengan orang lain terutamanya bila orang itu tersilap.
  13. Suka menzalimi orang sama ada secara kasar atau secara halus.
  14. Kurang bermesra dengan orang kecuali terpaksa kerana perlukan orang itu atau kerana takutkan orang itu.
  15. Suka memperkatakan keburukan orang seperti mengumpat, memfitnah serta membenci orang.
  16. Kurang menghormati pemberian orang atau tidak menghargai pemberian orang lain.
  17. Suka mengangkat-angkat diri atau menceritakan kelebihan diri.
  18. Suka menghina dan menjatuhkan air muka orang di hadapan orang lain.
  19. Kurang menghormati nikmat-nikmat Allah. Kalau ada makanan, berlaku pembaziran atau membuang makanan yang berlebihan. Kalau ada pakaian walaupun masih elok dipakai tetapi suka berganti dengan yang baru. Pakaian yang lama dibuang. Kalau ada duit lebih, suka beli barang yang tidak diperlukan. Semua itu lebih digemari daripada memberi nikmat yang berlebihan itu kepada orang lain.
  20. Kalau berdiri, lebih suka bercekak pinggang (kerana membesarkan diri). Kalau bercakap, menepuk-nepuk meja dan suka mencemik. Kalau berjalan suka bergaya, menghentak-hentak kaki atau berjalan membusung dada.
  21. Kurang memberi simpati atau kurang menolong orang lain melainkan ada tujuan-tujuan dunia atau kerana takut dengan orang itu.
  22. Kurang minat menerima tetamu atau tidak suka jadi tetamu orang.
  23. Tidak suka menyebut kelebihan-kelebihan orang lain kerana takut mencabar dirinya.
  24. Kesalahan-kesalahan orang lain dibesar-besarkan sedangkan kesalahan sendiri didiamkan, disorokkan, buat-buat tidak tahu atau cuba mempertahankan diri supaya orang menganggap dia tidak bersalah.
  25. Sangat tidak senang dengan kejayaan atau kebolehan orang lain.
  26. Dia sangat tersinggung kalau ada orang memuji-muji atau menyebut kelebihan-kelebihan orang lain di hadapannya. Tetapi kalau dia dipuji, terserlah pada air mukanya rasa bangga dan senang hati.


Faktor-faktor penyebab yang menjadikan seseorang itu memiliki sifat-sifat sombong, di antaranya ialah:
  1. Memiliki kuasa, sama ada dia memiliki kuasa besar atau kecil.
  2. Mempunyai ilmu pengetahuan sama ada pengetahuan tentang dunia atau pengetahuan tentang Akhirat. Sama ada pengetahuan di banyak bidang atau di satu bidang. Ini jadi pendorong seseorang itu menjadi sombong kerana dia rasa lebih pandai daripada orang lain.
  3. Mempunyai harta kekayaan. Harta juga mendorong seseorang itu menjadi sombong.
  4. Mempunyai kegagahan iaitu orang yang mempunyai kekuatan fizikal atau mempunyai kepandaian dalam mempertahankan diri seperti tinju, gusti, tae kwan do, silat dan lain-lain lagi. Ini juga mendorongnya menjadi sombong.
  5. Keturunan. Ada orang jadi sombong kerana berketurunan bangsawan, berketurunan ulama dan lain-lain lagi, lantas merasa diri mulia serta memandang orang lain hina berbanding dengan dirinya.
  6. Sebab-sebab yang lain seperti berwajah tampan dan cantik, disayangi oleh orang besar, disayangi suami, disayangi oleh ibu ayah dan lain-lain lagi. Ini juga pendorong menjadi sombong.
  7. Bukan sebab-sebab yang di atas tadi, tapi mungkin dia orang miskin atau orang jahil atau orang hodoh atau orang cacat atau orang lemah sedangkan dia tetap sombong. Ini dikatakan bodoh sombong. Orang ini walaupun tidak ada sebab khusus untuk dia berlaku sombong tetapi oleh kerana benih sifat sombong yang semula jadi ada dalam diri itu tidak terdidik dan tidak cuba untuk dikikisbuangkan atau tidak dicabut, bahkan disuburkan, maka tetaplah dia dengan sikap sombongnya.


Kesan daripada sifat sombong :
  1. Orang benci kepadanya.
  2. Mudah marah, di mana kebiasaannya kemarahan akan berakhir dengan perbalahan dan pergaduhan.
  3. Bilamana wujud sifat sombong, lahirlah penyakit yang berikutnya iaitu mudah berdendam, hasad dengki dengan manusia, mudah hendak bertindak balas di atas kesilapan orang lain. Kadang-kadang belum tentu silapnya, dia telah gopoh-gapah bertindak. Mudah pula sakit hati terhadap kejayaan dan kebolehan orang lain sehingga berusaha sedaya upaya untuk merosakkan atau menjatuhkan orang itu. Akhirnya tentulah timbul permusuhan sesama manusia. Lebih besar dari itu, akan berakhir dengan peperangan dan pembunuhan bilamana berlaku tindak balas daripada orang lain atau golongan lain pula.

Usaha-usaha membendung penyakit sombong adalah seperti :
  1. Ada ilmu tentang sifat-sifat mazmumah.
  2. Bawa berfikir selalu tentang kejadian manusia.
  3. Fikirkan dan sedarkan hati kita bahawa kejadian manusia yang kedua adalah daripada air mani yang hina.
  4. Melihat respon orang lain terhadap kita.
  5. Ambil iktibar dari pengalaman hidup.
  6. Ingat azab Allah untuk orang yang sombong.


Peak season



sekarang peak season bagi tempat kerja ss. banyak kerja kena buat. kena update laporan tahunan mahupun laporan suku tahunan. takda kesempatan nak blogwalking walaupun pada waktu makan.

buat entri pun sekadar mana yang sempat di taip saja. weekend ss akan blogwalking habis-habisan. terutama yang selalu berkunjung ke blog ni. jangan risau. janji ditepati. hehe

jangan lupa tinggalkan link anda. ss akan berkunjung bermula lusa malam. insyaAllah..


#ada panggilan untuk interview esok pagi. hati kata taknak. sebab belum prepare apa-apa. =( huuu

Each a Cup




Makan tengah hari ss hari ini ditambah dengan Each a Cup. western sikit. sudah hampir seminggu lamanya tidak menjamah Each a Cup. ini berikutan ss tidak sihat. sakit kepala. seminggu pun sudah rasa seperti kehilangan. haha

ss suka Fruity Ice Blended perisa love fruit. ditambah dengan raiblow jelly. rasanya masam-masam manis bersama rainbow jelly tu. 

hari ni ss pergi. akak di kaunter cakap, ada promosi 1 skop pearl RM0.60 (harga biasa). 2 skop pearl RM1.00. padahal ss tidak pernah beli pearl. selalu beli rainbow jelly. tak sedap. tertarik dengan promosi. hoho

gambar di atas adalah Each a Cup di Central Market @ Pasar Seni. 


talian bising sejak akhir-akhir ni




sedang asyik bercakap dengan abang ss di talian. tetiba bunyi bising yang amat kuat menerjah masuk ke telinga. kemudian talian terputus dengan sendiri.

baik umobile mahupun maxis. kedua-dua nya sama saja bunyi bising. adakah kedua-dua handphone ss rosak. atau memang talian macam ni sejak akhir-akhir ni?

kata abang, beli handphone baru ja. handphone dah rosak. amboi. mustahil mereka buat mogok secara serentak. koyak poket nak beli dua handphone sekali gus. aptb

origami dari ss


niat murni untuk blogwalking terpaksa di batalkan atas sebab kesulitan yang tidak dapat di elak. hehe dari jam 9 malam ss sudah duduk dihadapan laptop untuk memulakan aktiviti blogwalking

tiba-tiba ss terbuka page origami. tengok punya tengok, akhirnya segala barang, kertas yang sudah terkubur di dalam kotak, diselongkar oleh ss. sudahnya terkial-kial nak buat. setelah lama tinggalkan. penat juga. hampir 1jam buat dua ketul origami ini. 


terdapat banyak tutorial untuk hasilkan origami yang menarik tertarik memang da boom ! tak percaya ? cuba google. hehe tak rugi. 

#kalau buat hantaran origami masa kawen nanti, agaknya kena sekeh dengan mak tak? haha

tidur selepas makan


makan tidur

lepas makan terasa mata berat seperti menanggung beban yang amat berat. dasyat betui dugaan ni. makin lama mata makin layu. jari pun makin perlahan menaip. mouse pun kedengaran macam slow bunyi ketik-ketik. kejap lagi, insyaAllah kepala pun melentok baik di atas meja kerja.

ss ada terbaca didalam entri blog ni . jangan tidur setelah makan. ini penyumbang terbesar kepada :
  1. Berat badan naik
  2. Dada terasa panas
  3. Refluks asam
  4. Stroke
tengah sedaya upaya menahan mata dari terkulai layu. uishh beras apa la mak cik kedai ni masak. motip salahkan mak cik kedai. hoho

#info berkaitan disini

Server down



seawal pagi server sudah down. nampaknya terpaksa ss tunggu server dibaik pulih. bukan ss sorang, tapi satu office. IT staff sorang cuti bersalin, sorang lagi cuti kahwin. nampaknya kenalah bersabar untuk minggu ni kalau takda inisiatif dari pihak lain.

baru nak feeling Monday Blues. server down pula. boleh la update blog dengan kadar curi-curi. hehe

Segmen: RM5


penutup untuk malam ni. ss joint segmen simple dari blogger Paly. jempot semua joint :)




syarat-syarat :
  1. Korang kene ade blog dan follow blog paly ni.
  2. Tajuk entri "Segmen: RM5", letak banner atas tu dan backlink ke sini
  3. Letak Blog Paly dalam bloglist korang
  4. Publish dan hantar entri korang kat komen bawah. Settle :)

Tamat: 
11hb Mac 2013 @ 11:59PM

Hadiah: 
RM5 topup untuk 2 blogger bertuah

disebabkan bloglist takda. terpaksa joint juga. hahaha mana tau tersenarai kesepuluhan pertama. :) dah buat entri baru ternampak syarat yang satu tu. pejam mata publish entri. haha

latest Avast antivirus version 8.0.1483


Petang tadi jakun sebab sudah ada G+. malam ni bertambah jakun sebab laptop sudah update dengan latest Avast antivirus version 8.0.1483. agaknya orang lain dah sampai negara China. ss baru di Malaysia. mestilah hebahkan sebabnya version baru lebih cantik. takda motip ! di bawah ini adalah version lama. bye !






di bawah ini pula version baru. say hello !







laman web Avast
laman web filehippo 

description :
avast! Free Antivirus represents the best free antivirus protection currently available on the market. This edition is FREE OF CHARGE for non-commercial & home use. Its features include:
  • Anti-spyware built-in
  • Web Shield
  • Anti-rootkit built-in
  • Automatic updates
  • Strong self-protection
  • Virus Chest
  • Antivirus kernel
  • System integration
  • Simple User Interface
  • Integrated Virus Cleaner
  • Resident protection
  • Support for 64-bit Windows
  • P2P and IM Shields
  • Internationalization
  • Network Shield

ohh maaf. ss gunakan Avast antivirus. hehe sebab tu buat entri kemain. :p

sudah ada google+


orang sudah berkurun ada google+ ni. ss baru hari ni buat. jakun betul ss ni. tertinggal kapal terbang sungguh. janji ada google+ pun oklah. kan?

google+ ni macam facebook versi baru. ada chat, ada komen, ada status update, add friend dan banyak lagi. lepas ni mukabuku kenalah buat sesuatu agar pengguna tidak lari. ss sendiri sudah jarang online mukabuku berbanding twitter, dan blogspot. instagram tu tak layan sebab kurang bab-bab bergambar ni. =)



ni bukan apa, cek nak habaq mai ni. cek dah letak widget google+ dalam blog cek. lepaih ni hampa boleh la kenai-kenai dengan cek. tu diaaa awat mai cakap loghat Utaqa tetiba ni? pening-pening..

semua widget-widget di atas, ss baru saja buat. awal tahun ni. antara sebabnya adalah peribadi. :) ngada! marilah ramaikan follower ss. terima kasih. 


Exclusive Giveaway by FD & Aziera




Syarat dan cara penyertaan:
  1. Warganegara Malaysia dan mempunyai blog
  2. Wajib follow blog FD dan blog Aziera untuk mengetahui perkembangan giveaway
  3. Wajib klik iklan ni - | *akan diperiksa*
  4. Wajib follow, like, dan add semua sponser
  5. Buat satu entri bertajuk "Exclusive Giveaway by FD & Aziera"
  6. Letak banner di atas dan linkkan ke entri ini *wajib*
  7. Tag sekurang-kurangnya 2 orang blogger dan pastikan mereka tahu
  8. Selepas siap, tinggalkan link entri bukan link blog di ruangan komen. Jangan tinggalkan link entry di kedua dua blog. Pilih salah satu sahaja.
  9. Semua peserta akan mendapat voucher diskaun RM10 dengan syarat like


Cara pemilihan pemenang:
  • Peserta mengikut semua syarat
  • Random.org
  • Top referral


Tamat :
31 March 2013




bubur cha cha




hari ni malas nak masak, jadi SS pergi tapau saja makanan tengah hari di kedai seberang jalan. tapau berbayar ya? =) sederet meja panjang lauk pauk SS perhati. berkenan pada bubur cha cha ni. terus tapau bawa balik. bersama lauk pauk yang lain.

di kampung selalu minta mak buatkan bubur ni. SS suka sebab warna bubur ni. sangat menarik. buat kita bertambah selera nak menjamah. padahal rasanya tepung saja. hihi

arwah suka makan bubur cha cha ni. Al-Fatihah..