Balik kampung


Balik kampung

malam ni ss akan pulang ke kampung. sudah lama rasanya tidak pulang ke kampung. sempena ada sempena pulak PRU yang bakal berlangsung, ss ambil cuti selama 6 hari.

kalau nak update blog tu. jawabnya memang takkan la. hahaha disebabkan masalah internet sedunia. >.< line takda nok!

harap-harap blog dapat duduk diam sepanjang ss di kampung nanti. tolong tengok-tengokkan blog ss nanti ya? :) terima kasih >.< macam wasiat pulok.

kepada yang balik ke kampung halaman sempena PRU nanti. semoga selamat pergi dan balik ye? jaga diri :)


Segmen #2 Bloglist 12 Jam Mialiana.com



Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2013 di Mialiana.com bermula tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen #2 Bloglist 12 Jam Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh Mia Liana sendiri dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

#SEGMEN SEKEJAP BY AMIRAH AZMAN


Klik banner untuk sertai

SYARAT-SYARAT:
  1. FOLLLOW blog mira dan SUBCRIBE facebook mira
  2. Buat entry bertajuk "#SEGMEN SEKEJAP BY AMIRAH AZMAN"
  3. Tampal banner diatas dan backlinkkan ke sini sahaja.
  4. Dah siap..hantarkan link penyertaan di kotak komen SAHAJA!! 

HADIAH:
  • 1x DOODLE (mengikut permintaan)
  • 4x tapak iklan (seminggu)
  • 5x bloglist (sebulan)
  • 3x review

PEMILIHAN:
- secara RANDOM

TAMAT
11:59 malam 27/4

Saya Nak Masuk Dalam Bloglist Fuh.My


Klik banner untuk joint

Syarat-syarat  :-
  1. Follow blog fuh.my ni (widget follower ada kat bawah sekali)
  2. Masukkan blog fuh dalam bloglist blog korang. Ingat, bloglist ye! bukan sekadar link blog. Dan bloglist hendaklah berada di mainblog anda, bukan di blog lain atau di Page lain!
  3. Tekan g+1 dekak sidebar belah kanan ni
  4. Buat 1 entri bertajuk "Saya Nak Masuk Dalam Bloglist Fuh.My"
  5. Masukkan banner di atas dan linkkan ke entry ini
  6. Dah siap semua, tinggalkan link ENTRI anda dalam kotak komen bawah ni

Tarikh tutup :- 
12:00 tengah hari 30 April 2013

segmen simple-simple by mohd zuhri


Klik banner untuk sertai

Hadiahnya :
  • novelx2 (tajuk suami aku ustaz dan sebenarnya saya isteri dia)
  • novel x2 lagi boleh pilih sendiri
  • topup rm 5x10
  • selendang x2
  • bantal boleh tulis nama sendiri x2

TAMAT
4/5/2013

segmen kenalkan diri - CIK i l y


Klik banner untuk sertai

di tag oleh adik Anis comel ni. :) jom meriahkan segmen dari Cik ILY ni. :)

Syarat-syarat :
  • Buat entry bertajuk 'segmen kenalkan diri - CIK i l y' dan tempekkan banner + backlinkkan.
  • Klik  <sini> <sini> , blog , Follow @AINsheda
  • Copy and paste yang kat bawah ni untuk segmen kenalkan diri ! (yang ni mesti buat ! kalau tak buat no hadiah ! *kejam!*) bleh jawap dapat bahasa melayu or english :) and BE CREATIVE !

1. Real name: Shuhaida Saad
2. Nickname: Ss, Shuhaida, Syieda
3. Starsign and Age: Leo & 20++ years old *kehkeh*
4. Male or Female: Female

7. Twitter: @shu_aida
8. Other: wechat : shu_aida

9. Hair color: Hitam
10. Long or short: megi Malaysia >.<

11. Loud or Quiet: tak kenal maka tak cinta! >.<
12. Sweats or Jeans: Jeans *biar jin bogel*
13. Phone or camera: Phone
14. Health Freak: tak suka bau ubat. tapi kalau sakit cepat2 makan ubat. sebab TAKUT JARUM
15. Drink or smoke: Harommmm!!

16. Do you have a crush on someone: Takda >.< hehe

17. Eat or drink: pantang nampak, masuk mulut semua. :)
18. Piercings: 
19. Tattoos: Haroommmmm!!

Have You EverBeen in a relationship: Engaged >.<
Quarrel with someone u like: Selalu. macam tak lengkap sehari kalau xbertengkar. haha

Been in a car accident: takda lesen kereta kehkeh >.<

Been in a fist fight: ta reti nak jawab =.=

First Piercing: 

Best Friend(s): Syitoh (sepupu) and Neeya

Award(s): ada! >.<

Crush: Takda >.< hehe

Vacation: Paris! yang lain, dirahsiakan :p

Last Person you talked to: Mak
Person you texted to: BBM : group bbm 
Person(s) you watched movie with: Mat Salleh Malaysia >.< kehkeh

Food you ate: Nasi
Drink you drank: Air masak

Movie you watched: Langgar
Song listened to: Diamonds 

Thing(s) you bought: Hari ni? beli nasi dekat kedai mamak! :p hahaha

Person you hugged: Mak dan Ayah

Favourite Food: Western
Drinks: Carrot Susu >.<

Have you ever Kissed in the snow: Pernah nampak dan pegang. tapi Kak Snow la. hahaha
Celebrated Halloween: Harooommmm!!
Had your heart broken: sekali
Went over the limits on your cell phone: Tak reti nak jawab >.<
Came out of the closet: main aci sembunyi :)

Gotten pregnant: nope. tapi ada banyak anak cacing dalam perut ni :p
Had an abortion: Harooommmmm!!

Done something you've regretted: pernah
Broke a promise: kalau dah berjanji akan sedaya upaya tunaikan. melainkan terpaksa. :(
Hide a secret: tak semua benda kena cerita >.<
Pretended to be happy: ya. itu yang terbaik :)
Met someone who changed your life: ya! >.<
Pretended to be sick: pernah. kehkeh >.<
Left the country: sempadan saja :p

Tried something you normally wouldn't try: teringin sangat!
Cried over the silliest thing: sometimes :p
Ran a mile: merentas desa. hahaha
Went to the beach with your best friend(s): tak pernah lagi g dengan best fren :p

Stay single the whole year: dengan hosmate kire single ke?  >.<

Currently Eating: kenyang. alhamdulillah..
Drinking: air masak
Listening to: cita hindustan dah.. :)

Waiting for: dinner

Your future

Want kids: kalau ada rejeki. alhamdulillah.. :)
Want to get married: semestinya!
Careers in mind: doktot, tapi mengaji separuh jalan. ckup dapat jadi FA >.<


Which of it is better for boys/girls?
Lips or eye: dua-dua pun ok >.<
Shorter or taller: Taller 
Romantic or spontaneous: dua-dua pun ok >.<
Nice stomach or nice arm: dua-dua pun ok >.<
Sensitive or loud: dua-dua pun ok >.<
Single or relationship: nak yang single, takmo kekasih or laki orang *betui ke jawapannya?*
Noisy or quiet: dua-dua pun ok >.<

Have you ever Lost lasses/contacts: ya. 4hari :)
Ran aways from home: tak pernah terpikir
Hold a gun or knife for self defense: tak pernah lagi :)
Broke someone's heart: maybe pernah. mungkin tak perasan :(
Been arrested: pernah. Tangkap gambar! :)
Cried when you lost someone: semestinya!

Do you believe in
Yourself: kekadang. takda self confident :(
Miracles: percaya pada Qada' Qadar 
Love at first sight: yup
Heaven: yup
Santa Claus: harooommm!!
Things last forever: percaya pada Qada' Qadar 

Is there one person you want to be with right now: yup
Is there a person you make a promise with now: yup
Is there a person that you can't forget now: yup
Is there something you really want to do now: format bb
Is there something you really wish to have it now: yup
Is there something you wanted to say to someone now: yup

  • tag 2 kawan anda pasti kan dorang tahu tau !
  • DONE! jangan lupa tinggalkan link enty korang dekat komen . (kalau kat shoutbox tidak akan dilayan!)

TAMAT : 
01 JUN 2013

Tag :

Kemalangan Maut


Kemalangan Maut.

kemalangan ini dapat ss saksikan disebabkan ada temujanji dengan seseorang, salah seorang ahli group bbm. kebetulan sebaik ss sampai ke kedai makan, beliau dapat panggilan kecemasan. jadi ss ikutlah. haha muka tak malu!

sebaik sampai ke tempat kejadian, apa yang ss nampak sekujur tubuh kaku di atas jalan, tidak berkepala, dan ada anggota badannya sudah berpisah dari badan. dari apa yang ss tahu, mangsa maut digilis oleh treler. treler berkenaan terus meninggalkan tempat kejadian. mangsa warganegara Indonesia.

tempat kejadian tidak dapat ss pastikan. sebab saya ni buta nama jalan! hohoho :p 



dan seperti biasa, jalan bertentangan sesak teruk. berikutan keperihatinan rakyat Malaysia. ada yang hampir kemalangan di laluan bertentangan tadi. 

#tengok dari jauh saja, badan tak kuat sebab masih demam. :(
##maaf kalau tersalah maklumat.

Tandas Sumbat


Tandas Sumbat.

kejadian ni bermula hampir sebulan yang lepas. di mana, setiap kali mandi, air akan bertakung dan mengambil masa yang agak lama untuk surut. namun masih boleh mandi. jadi housemate amik keputusan wait and see. ok fine.

namun, 2 minggu yang lepas. air bertakung terus. ini mengambil masa hampir sehari untuk betul-betul surut. ss pun mengambil langkah wait and see. den bukan tuan rumah. terpaksa ikut cakap tuan rumah la kan? :( hampir seminggu mandi terkejar-kejar, takut air bertakung teruk. sangat tidak selesa. sehari hanya mampu mandi 2 kali SAHAJA! sebab tu demam. :'(

3 hari lepas ss tak mampu nak "wait and see" dah. air sudah busuk. gambar di atas adalah hasil kerja tuan rumah. setelah tidak berjaya, ditinggalkan begini. hangin saja. 

ss beli acid untuk baiki paip sumbat ni pada mulanya. redah jem untuk ke The Mines. tuang acid kedalam saluran paip tersebut, namun tidak berjaya. pada fikiran ss, mungkin tersangkut sebab pasir. akhirnya ss putus asa, terpaksa call pakcik tukang paip yang hensem tu. 

jam 9.30 malam semuanya selesai. RM150 dihabiskan. tengok pada apa yang tukang paip tu kerjakan hanyalah pergi ke rumah bawah, buka "perangkap sampah". bersihkan dan ketatkan semula. kalau den tau. den buat sendiri pun takpe, dari habiskan RM150. hohoho 

apa yang menyebabkan paip tersumbat, adalah segumbal besar rambut beserta pencukur janggut, dan cincin ss yang terjatuh tempoh hari. huwaaaa! alhamdulillah.. cincin tu dah 2 kali mak ganti, sebab ss hilangkan. cincin tu pemberian nenek ss. haha teruk cucu yang sorang ni.

#internet on off, esok ss cerita kemalangan jalan raya yang berlaku petang td. insyaAllah..

Segmen Sahabat Selamanya by DiyanaHani



Syarat yang perlu dipatuhi:
  1. Mempunyai blog.
  2. Follow blog ini dan like page blog ini.(kat sidebar)
  3. Follow dan like sponsor.
  4. Copy coding yang telah disediakan dan pastekan di ruangan HTML.
  5. Letakkan URL entri di ruangan komen. 

Hadiah yang bakal dimenangi:

  • Peplum(1)
  • Keychain.(3)
  • Pashmina.(1)
  • Kerongsang.(1)
  • Review blog.(5)
  • Topup RM5(2)
  • Header(1)
  • Cursor(1)

Tarikh Tamat
11.59 malam 19/4/2013

Ceritaku


Ceritaku.

sudah hampir seminggu merehatkan jari dari menaip entri. hari ni ss akan menceritakan aktiviti sepanjang seminggu ni. :)

pertama sekali penyakit demam ss semakin hari semakin menjadi. selang dua hari badan akan panas semula. makan ubat demam sedia ada. hanya bertahan untuk sehari saja. keesokkan hari, badan kembali panas.

keduanya, ss terlalu sibuk dengan hal bilik air tersumbat. hohoho.. seminggu terpaksa mandi dalam keadaan terkejar-kejar. dan akhirnya dua hari lepas, hal ni dapat diselesaikan. alhamdulillah.. :)

nanti malam ss akan update dengan lebih detail ya? hihi

Penat untuk setia dengan dia



nampaknya dia ni memang nak break dengan ss la. sekejap OK, sekejap KO. sangat susah untuk bergaul dengan orang lain. seolah-olah mengongkong pula. sudah seminggu ss perhatikan dia. perangai dia. tahap bergurau dia, masih boleh bersabar. bila dia sudah mula buat hal. jangan salahkan ss kalau dia di duakan, ataupun ditinggalkan.

sudah penat nak setia pada yang tidak reti menghargai diri ni. fuhhh terasa sangat sedih. sudah hampir 4 tahun bersama dia. namun masih tak reti menghargai orang sekeliling. ss penat lah! marah pun ada, sedih, semua perasaan ada.

esok terpaksa dapatkan kata putus dari dia. sudah tidak mampu untuk bertahan lagi. asyik kita saja mengalah. ini TIDAK ADIL! hoho

kawan-kawan, maafkan ss kerana tidak dapat berblogwalking buat masa terdekat ni. hukhuk.. salam kenalan dan salam kemaafan buat semua. sekian!

# dia adalah p1. terasa jiwang karat seketika. haha!
## ada cadangan wifi apa yang ok selain p1?

Mini Giveaway #2 Iezwa Razk


Klik banner untuk sertai

Syarat dan Cara Penyertaan :
  1. Mempunyai Blog dan Facebook
  2. Ikut syarat yang ditetapkan sponsor
  3. Buat entry, Letak banner, Link kan ke entry ni dan tinggalkan link entry anda di kotak komen

Tarikh Tamat :
8 April 2013

Bubbly & Associates Giveaway


Klik banner untuk sertai

SYARAT2 PENYERTAAN

1) Follow Blog Farah's Bubblynotes

2) Follow Blog Sponsors:

3) Klik Kesemuanya Di Bawah Ini:


(WAJIB FOLLOW & WAJIB LIKE - AKAN DISEMAK)

4) Dah settle follow mengfollow & main klik-klik... Sila buat satu entri bertajuk:
Bubbly & Associates Giveaway

5) Copy coding HTML di bawah ini dan paste ke HTML post... Contoh..." Kakak +Mia Liana pinjam tutorial... "

Credit pada Kakak +Mia Liana / Mia Liana

6) Lepas dah copy + paste... Publish entri...Siap...

7) TAG SEORANG BLOGGER & PASTIKAN BELIAU TAHU MENGENAI GA INI

8) Tinggalkan link entry anda di ruangan komen entri ini...

Pemenang akan dipilih berdasarkan Random.ORG... (baik doa yang Pakcik Random sayang uols... ) dan bagi senarai hadiah sila tekan SINI dan SINI

Tag
http://secretofshaila.blogspot.com/
http://theamateurconspiracy.blogspot.com/

1st Giveaway by Nabihah Ahmad


Klik banner untuk sertai


Syarat-syarat penyertaan:
1. Follow blog Bieha dan like fanpage Bieha:
2. Follow dan like semua sponsor yang baik hati.
3. Buat satu entry bertajuk "1st Giveaway by Nabihah Ahmad" dan tempekkan banner yang ada di atas.
4. Like gambar INI
5. Tinggalkan link entry korang tadi dekat ruangan comment entry ini SAHAJA (link entry bukan link blog)

Tarikh Tamat
27 April 2013

Awesomee Giveaway by thedreamgoddess


Klik banner untuk sertai

Syarat-syarat
  1. Follow blog ni.
  2. Buat satu entry, tempek banner ni dalam entry tu dan backlinkkan. pastu letak url entry di ruang komen.
  3. Follow dan like page sponsor.(akan di check)
  4. Pemilihan pemenang melalui cabutan tangan dan top referral.
  5. Giveaway tamat 5/5/2013
  6. Malaysian blogger only. T^T

Tarikh Tamat
5 May 2013

G.I JOE


 

seronok juga dapat tengok G.I JOE ni. pada mulanya ss rancang untuk tengok wayang pada hari Ahad. namun atas sebab tiket habis. terpaksalah tunda hingga hari kemarin. iaitu malam Rabu. agak ketinggalan untuk update entri ni, tapi tetap nak update juga. :p hee

kepada yang belum menonton cerita G.I JOE ni. silalah ke pawagam-pawagam berhampiran. tidak pun langganlah dalam Astro. Astro apa tak pasti pula. Astro First kot. bantai saja boleh tengok sampai pengsan. sambil guling-guling atas sofa dalam rumah.

mesej dalam cerita ni yang ss dapat kutip adalah, semangat berkumpulan dan kekeluargaan

dalam cerita ni, si Cobra berjaya lepaskan diri. berkemungkinan akan datang G.I JOE episod baru nanti.


1st Giveaway By Emas Putih

As-Salam

Hari ni uzu nak lancar 1st Giveaway kat blog uzu. Dijemput join dan support Giveaway uzu ye.
Mana tau rezeki korang kan. Mudah-IIan :)
 1st Giveaway akan berlangsung pada 04 April - 17 April 2013/11:59pm

SYARAT-SYARAT
1. Buat entry yang bertajuk 1st Giveaway By Emas Putih
2. Follow sponser, Like fanpage, Klik iklan, Klik G+ dibawah (wajib akan diperiksa)
 3. PALING WAJIB Copy coding entry kat bawah dan Paste ke Html post

Coding Entry


[1. klik pada Html 2. paste coding entry 3. tekan compose . 4 klik publish]
copy coding entry ini di credit kan ke Mia Liana

Follow blog Sponser
Banyak sangat nak follow? Anggap je korang sedang berblogwalking and sambil menang hadiah.
Tak rugi ape pun kan . Dont worry diorang akan follow korang balik.
Like Fanpage Sponser


Klik Iklan Sponser
(Tunggu sampai habis loading) <-- data-blogger-escaped-data-blogger-escaped-jujur="" data-blogger-escaped-data-blogger-escaped-nbsp="">

Follow G+ Sponser



HADIAH-HADIAH

Top Referral
1st  Cash RM 30 
2nd Topup RM10

Hadiah Random
Domain (com/net/my) x 3
Banner 300x90/sebulan berharga RM100 di Ping.jer x 1
Bisness Card x 1
Bedak Arab x 2
T-Shirt Terengganu x 2
Beg x 2
Shawl x 3
Tudung Bawal x 3
Maskara Fiber berharga RM45 x 1
1x BB Cream Skin79 5g x 1
Necklace Vintage x 3
10 broochs x 2
Topup RM5 x 15
Topup 3 x 1
Buku "Aku Terima Nikahnya" x 1
Buku Diary of a Wimpy Kid : The Third Wheel by Jeff Kinney berharga RM48.50 x 1
Buku Ilmiah x 1
Bookmarks Eksekutif x 5
Frame x 1

Klik untuk melihat -->GAMBARAN HADIAH

Terima kasih kepada sponser-sponser yang sudi menaja 1st Giveaway by Emas Putih ini.

mak cik cleaner



setiap hari auntie cleaner akan datang ke office untuk melakukan kerja-kerja membuang sampah, mengelap meja dan cermin office. boleh dikatakan auntie ni jarang sangat bercuti.

pada mula ss masuk bekerja 3 tahun lepas, auntie ni boleh dikatakan setiap hari datang mengelap meja. sampai susah nak jumpa habuk. inikan pula sarang labah-labah.

sekarang, dia hanya mengelap bahagian sisi kiri meja yang berukuran tapak tangan dia saja. pastu dia cabut. setelah seminggu perhatikan auntie ni bersikap demikian. ss pun memulakan kerja sambilan sebagai cleaner meja sendiri. 

tak mampu tahan lama-lama. mau setiap hari bersin. berhabuk. semua staff sudah mula bising dengan auntie ni. harap-harap ada pihak atasan yang tegur.

# kang tegur, tak datang kerja sebulan. susah pula. nasib kau la labuuu..

Segmen: 300 bloggers


Klik banner untuk sertai


Tarikh Tamat
3 April 2013