Ujian Saringan HIV


Ujian Saringan HIV

 
Sejak terminate P1 wimax ni, ss sudah susah update blog. tambahan pula semakin hari semakin banyak benda kena diberi perhatian serius.

Hari Isnin (10 Jun 2013) yang lepas, selesai buat Ujian Saringan HIV. pada hari tersebut, ss cuma amik cuti separuh hari. ss dan en.tunang pergi ke Klinik Kesihatan Kerajaan SAHAJA. di Sg. Chua, Kajang. pada hari tu, tidak ramai orang. jadi sebarang appointment tidak di perlukan.

Sebaik sampai jam 1.30 petang, kaunter masih di tutup. Setelah kaunter di buka pada jam 2 petang.

  1. Dapatkan Borang ujian di kaunter. Borang tersebut disertakan bersama buku kecil warna : biru (lelaki), dan pink (wanita). Dua warna sahaja ye? :-D Hendaklah di isi semuanya.
  2. Submit borang bersama buku kecil yang telah siap di isi ke kaunter yang sama. Tunggu nombor giliran anda di panggil untuk ke kaunter seterusnya.
  3. Di kaunter ni, hanya perlu scan bar kod untuk angka giliran. *lain Klinik, lain cara kot bahagian ni*
  4. Selesai scan, borang tadi haruslah diletakkan di dalam bakul sempit di bilik ujian darah. Nombor anda akan dipanggil sebentar kemudian.
  5. Jangan nebes k? Macam en.tunang. lalala
  6. Di dalam bilik ujian darah tu. Anda akan disoal siasat seperti telah membunuh hampir 1000 orang. ok gurau. Borak je la dengan pembantu makmal tu sambil dia cepit jari anda.
  7. 10-15 minit masa di ambil untuk keputusan ujian darah tersebut. Sabar menanti ye?
  8. Anda akan di panggil untuk mengambil keputusan ujian darah tersebut. Berdoalah, bertawakkallah semoga dipelihara semuanya. In sha Allah.

Antara perkara yang dilarang anda lakukan semasa membuat ujian darah ni :
  1. Jangan biarkan pasangan anda yang peramah masuk ke makmal ujian darah terlebih dahulu dari anda. ss masuk ke dalam makmal terlebih dahulu, banyak yang ss tanya kepada pembantu makmal tu, sambil ketawa bagai. Bila en.tunang masuk dengan serius, dia pelik kenapa pembantu makmal tu buat lawak dengan dia.
  2. Jangan tanya cucuk tu sakit ke tak. Itu soalan budak sekolah. T__T
  3. Jangan tanya banyak sangat. Nanti pembantu makmal tu tahan anda di dalam makmal lama-lama. orang di luar sana nebes dah tu.
# Ema